Olej z Nasion Baobabu

olej z nasion baobabu
olej z nasion baobabuolej z baobabubaobab-oil
13,00 PLN
Pojemność:

Olej z Nasion Baobabu

INCI: ADANSONIA DIGITATA SEED OIL
Olej z nasion baobabu cechują właściwości silnie nawilżające, szczególnie istotne w pielęgnacji włosów. Jego działanie na włosy porównywane jest do olejku arganowego. Jest to olej polecany również mężczyznom pragnącym zatroszczyć się o swój zarost.

Olej z baobabu ma delikatny aromat, dla którego warto korzystać z jego nierafinowanej i tłoczonej na zimno formy. Ma on lekką, średnio-tłustą konsystencję, dzięki której świetnie się rozprowadza, a także nie pozostawia tłustego filmu. Jest doskonałym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji nie tylko włosów, ale także skóry przesuszonej, popękanej oraz zrogowaciałej.

WŁAŚCIWOŚCIolej nasion baobabu

Olej z nasion baobabu bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwas omega-3 i omega-6. Znajduje się w nim również wysoka koncentracja witaminy A oraz E. Wszystkie te składniki działają niezwykle odżywczo, pomagając w regeneracji łamliwych i słabych włosów, zniszczonych paznokci, a także popękanej skóry.
Olej z baobabu świetnie wspomaga wiązanie wody w komórkach, a także nie pozwala na jej transepidermalną ucieczkę. Doskonale więc nawilża skórę, przyczyniając się do redukcji obszarów jej przesuszenia i podrażniania. Odpowiednie nawilżenie skóry skutkuje jej odpowiednim napięciem, a tym samym efektem jędrności. Ta właściwość przyczynia się do redukcji widoczności zmarszczek, zapobiegania ich powstawaniu, a także zminimalizowania widoczności blizn i rozstępów przy regularnym stosowaniu. Olej z baobabu pozwala także na doskonałe zmiękczenie skóry, dzięki czemu staje się ona gładsza i znacznie zmniejsza się poziom jej zrogowacenia.
Witamina A oraz E są naturalnymi przeciwutleniaczami, co oznacza, że chronią one skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników tlenowych. Taka ochrona pozwala na zwiększenie właściwości kojących, redukujących podrażnienia, a także pozwala na zachowanie młodości komórek przez dłuższy czas.
Składniki oleju z baobabu mają również właściwości regulujące wydzielanie sebum. Dzięki czemu skóra nie przetłuszcza się, ale także nie powoduje zatkania ujść gruczołów łojowych. Efektem jest znaczna redukcja powstawania zmian trądzikowych i zaskórników, które były efektem namnażania się bakterii w zatkanych kanalikach wyprowadzających gruczołów łojowych.
Kwasy omega-3 i omega-6 odgrywają istotną rolę w zapobieganiu łamliwości się włosów, dzięki czemu staną się one gładkie, odżywione i gęste.

STOSOWANIE

Olej z baobabu jest doskonałym wyborem do stworzenia naturalnych baobab olej z nasionkosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej i zrogowaciałej. Doskonale nadaje się dla osób pragnących zredukować widoczność zmarszczek, rozstępów oraz blizn. Można go stosować w recepturach kremów oraz balsamów.Ze względu na swoje właściwości kojące świetnie sprawdzi się jako składnik balsamu do pielęgnacji skóry po opalaniu.
Olej z baobabu wspomoże pielęgnację włosów zniszczonych, łamliwych i suchych. Właściwości nawilżające, regenerujące i odżywcze, pomogą odzyskać im żywy i gładki wygląd. Po regularnym stosowaniu będą się znacznie łatwiej rozczesywać, staną się miękkie w dotyku i gęste. Wystarczy użyć go w formie maseczki.
Mężczyźni pielęgnujący zarost, mogą uzyskać bardzo zadowalające efekty podczas stosowania kosmetyków, na przykład w formie maseczek, zawierających olej z baobabu.

Dodaj komentarz