Olej z Pestek Śliwki

olej-ze-sliwek-pestek
olej-ze-sliwek-pestekolej-z-pestki-sliwki
12,00 PLN
Pojemność:

Olej z pestek śliwki

INCI: PRUNUS DOMESTICA SEED OIL

Olej z pestek śliwki domowej ma lekką konsystencję, szybko się wchłania, nie pozostawiając uczucia lepkości skóry, wykazuje on również niski poziom komedogenności. Charakteryzuje się on przyjemnym, słodkim, marcepanowym aromatem.

olej z pestek sliwkiOlej z Pestek Śliwki ma  właściwości przede wszystkim odżywcze i nawilżające, dzięki czemu ma on wiele zastosowań w codziennej pielęgnacji skóry. Może być on wykorzystywany zarówno przez osoby o cerze suchej i podrażnionej, a także tłustej, zanieczyszczonej o wyraźnej skłonności do powstawania zmian trądzikowych. Jego oleju z Pestek Śliwki zastosowanie nie ogranicza się do samej skóry, przynosi on również pozytywne efekty w pielęgnacji paznokci oraz włosów.

WŁAŚCIWOŚCI

Działanie oleju z pestek śliwki domowej skupia się przede wszystkim na właściwościach nawilżających. W wyniku tej cechy pozwala on na regenerację warstwy hydrolipidowej skóry. Odpowiednie stosowanie tego dobroczynnego oleju na powierzchnię skóry pozwoli jej utrzymać wewnętrzną wilgoć, ochroni ją przed transepidermalną utratą wody z komórek, co wpłynie korzystnie na jędrność i elastyczność skóry, dzięki czemu będzie ona mniej podatna na uszkodzenia. Skóra po regularnym stosowaniu oleju z pestek śliwki domowej staje się miękka i aksamitna w dotyku. Działanie nawilżające wspomaga również redukcję widoczności przesuszeń na skórze.

Niska komedogenność oleju z pestek śliwki pozwala na spokojne stosowanie oleju bez obaw o zatkane pory, które przyczyniają się do powstawania nowych zmian trądzikowych oraz zaskórników. Czyste pory to podstawa nieskazitelnej cery. W indywidualnych przypadkach wyjątkowej skłonności do zatykania porów zaleca się zaprzestanie bezpośredniego nakładania oleju z pestek śliwki na skórę, a w zamian za to jego zastosowanie jako dodatku do ulubionego kremu lub maseczki.

Wszelkie niedoskonałości są redukowane przez olej z pestek śliwki nie tylko w wyniku braku komedogennego działania, ale także poprzez regulację odpowiedniego wydzielania sebum przez gruczoły łojowe.

Działanie ochronne oleju z pestek śliwki domowej nie skupia się jedynie na zachowaniu wody w tkance, ale również nie pozwala na negatywne oddziaływanie szkodliwych czynników zewnętrznych jak pył, smog, zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura otoczenia.

Właściwości wzmacniające oleju z pestek śliwki wykorzystywane są w pielęgnacji płytki paznokciowej oraz rozdwojonych końcówek włosów.

ZASTOSOWANIE

Olej z pestek śliwki domowej należy stosować na mokrą skórę. Skóra może być uprzednio zwilżona zarówno wodą jak i hydrolatem, np. hydrolatem różanym. olej sliwkaPozwala to na zachowanie dostarczonej wody w tkance, a tym samym prawidłowe działanie nawilżające. Stosowanie oleju z pestek śliwki na suchą skórę może doprowadzić do przesuszenia.

Olej z pestek śliwki zaleca się stosować u osób o skłonnościach do powstawania trądziku, zaskórników oraz innych niedoskonałości. Ze względu na niską komedogenność oraz zdolność do regulowania wydzielania sebum, pozwala on zachować czyste pory i znacznie zredukować powstawanie nowych zmian na skórze.

Olej z pestek śliwki można stosować zarówno bezpośrednio na skórę, jak i w postaci dodatku do posiadanych już kremów oraz maseczek do twarzy.

Olej z pestek śliwki można zastosować w celu olejowania końcówek włosów, zmniejsza to znacznie ich tendencję do rozdwajania się.

W celu poprawy kondycji płytki paznokciowej zaleca się stosowanie oleju z pestek śliwki w postaci serum. Należy wmasować olej zarówno czystą płytkę paznokcia, jak i w okalające skórki.

 

Dodaj komentarz