Olejek Drzewa Sandałowego

Olejek Drzewa Sandałowego
Nie głosowano
19,00 PLN
Pojemność:

Olejek eteryczny z Drzewa Sandałowego

INCI: Amyris Balsamifera Oil

Olejek Drzewa Sandałowego łagodzi zapalenia i podrażnienia skóry, trądzik, grzybice, suchy łupież. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, skłonnej do wyprysków.

Olejek Drzewa Sandałowego pachnie drzewnie, delikatnie, ciepło. Nuta zapachowa dolna, niezwykle trwała. Jeden z najcenniejszych olejków stosowanych w perfumerii. Utrwala i harmonizuje kompozycje zapachowe. Jest idealną bazą dla perfum orientalnych.

Oferowany w Manufakturze Kosmetycznej Olejek Eteryczny Sandałowy otrzymywany jest poprzez destylację drzazgi drzewa sandałowego. Sprowadzony jest przez nas bezpośrednio z Indii.

drzewo sandalowe
 
 

Właściwości

Olejek sandałowy działa antyseptycznie, bakteriobójczo, przeciw zakaźnie i przeciwbólowo,
Działa wygładzająco na suchą i starzejącą się skórę. Redukuje zmarszczki.
Posiada również właściwości antydepresyjne, uspokajające. Używany jest również jako afrodyzjak, podnoszącego sprawność seksualną, a aromat olejku często bywa wykorzystywany jako składnik zmysłowych perfum.
 
Olejek z drzewa sandałowego ma działanie antyseptyczne i antybakteryjne stosowany jest w trudnych do leczenia stanach zapalnych skóry, takich jak łuszczyca przy egzemach i trądziku.
 
Olejek sandałowy łagodzi objawy przeziębienia i stymuluje system odpornościowy a wcierany bezpośrednio na węzły chłonne pomaga zwalczyć infekcję i ból gardła. Reguluje czynności układu hormonalnego, korzystnie wpływa na psychikę w okresie przekwitania.

Stosowanie

Olejek eteryczny sandałowy ma bardzo szerokie zastosowanie, należy jednak pamiętać, że olejek z drzewa sandałowego jest bardzo silnym olejkiem i do zabiegów bezpośrednio na skórze nie należy stosować więcej niż 2-3 krople.

drzewo sandalowe kwiaty

 

Przykłady zastosowań

Stosowany aromaterapeutycznie łagodzi napięcia nerwowe, bezsenność, lęki, zaburzenia gastryczne i seksualne na tle nerwowym. Tworzy atmosferę sprzyjającą refleksji i medytacji, odprężeniu.

Masaż wygładzający, relaksujący w połączeniu z olejami np. ze słodkich migdałów, awokado, jojoba czy pestek moreli.
Inhalacje przy nieżycie górnych dróg oddechowych, infekcjach.
Kąpiele aromatyczne wygładzają suchą i starzejącą się skórę.
 
Płukanki włosów zwalczają łupież i łojotok.

Olejek Drzewa Sandałowego może być stosowany jako dodatek do ekskluzywnych szamponów i odżywek o działaniu przeciwłupieżowym, hamującym nadmierne przetłuszczanie się oraz wypadanie włosów.

 
Dodatek wzbogacający kremy, szampony, mleczka i balsamy do ciała.
Jako dodatek do naturalnych olejów bazowych.
 

Jest idealną bazą dla perfum orientalnych. Szczególnie dobrze komponuje się z olejkiem Lawendowym, Ylang-Ylang, Bergamotowym, Drzewa Różanego, Paczulowym.

 

Nie należy stosować nierozcieńczonego olejku bezpośrednio na skórę. Zaleca się stosowanie:

10-15 kropli w kominku aromaterapeutycznym,

10-15 kropli na wannę do kąpieli,

3-6 kropli na łyżkę stołową oleju do masażu.

 
Olejek może być przechowywany w temperaturze pokojowej,

 

Dodaj komentarz