Olejek Koprowy

Olejek z Kopru Włoskiego
11,00 PLN
Pojemność:

Olejek eteryczny z słodkiego kopru włoskiego
INCI: Foeniculum Vulgare Dulce
Olejek eteryczny z kopru otrzymywany jest w wyniku destylacji parą wodną nasion slodkiego kopru włoskiego. Ma charakterystyczny, relaksujący zapach korzenny i anyżkowy. Jego działanie opiera się na właściwościach tonizujących, przeciwbakteryjnych oraz oczyszczających.

Wykorzystywany jest nie tylko w aromaterapii, ale również w pielęgnacji skóry matowej oraz tłustej i dotkniętej trądzikiem. Aromaterapię za pomocą Olejku Eterycznego z Kopru Włoskiego można przeprowadzić, dodając kilka kropel olejku do kąpieli, ale również stosując go w kominku aromaterapeutycznym.
 

WŁAŚCIWOŚCI

koper wloski nasionaJednym z istotniejszych składników Olejku Eterycznego z Kopru Włoskiego jest anetol. Związek ten dostępny jest również w dużych ilościach w olejku anyżowym. Anetol wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz antyseptyczne, dlatego też Olejek Eteryczny z Kopru Włoskiego przeciwdziała drobnoustrojom, a także chronią komórki naskórka przed niszczącym działaniem wolnych rodników tlenowych, w wyniku działania przeciwzapalnego.

Olejek Eteryczny z Kopru Włoskiego wykorzystywany jest również w terapii cellulitu, doskonale ujędrnia skórę, przyczynia się do zwiększenia jej elastyczności, a także zapobiega powstawaniu zmarszczek. Można go stosować również na okolice twarzy, szyi i dekoltu (należy jednak pamiętać, by jego stężenie w kosmetykach na te części ciała nie przekraczało 0,17%).

Właściwości przeciwbateryjne Olejku Eterycznego z Kopru są wykorzystywane w przemywaniu ran oraz zabezpieczaniu ich przed infekcjami.

Osoby o cerze trądzikowej stosujące kosmetyki zawierające Olejek Eteryczny z Kopru mogą cieszyć się poprawą wyglądu ich cery ze względu na zmniejszenie wystąpienia wyprysków w wyniku działania przeciwbakteryjnego oraz tonizującego.

Aromaterapia Olejkiem Eterycznym z Kopru Włoskiego łagodzi bóle głowy, uspokaja, a także ma pozytywny wpływ na koncentrację, przez co wspomaga pracę umysłową.

ZASTOSOWANIE

koper wloski kwiatOlejek Eteryczny z Kopru Włoskiego można zastosować w kominku aromaterapeutycznym wypełnionym wodą w postaci dodatku 5-10 kropel.

Olejek Eteryczny z Kopru Włoskiego można również zastosować w masażu relaksacyjnym. Wystarczy dodać 3 krople na jedną łyżkę oleju bazowego (można wykorzystać np. olej jojoba lub olej kokosowy).

W celach aromaterapeutycznych można również dodać Olejek Eteryczny z Kopru Włoskiego do kąpieli w postaci 4-6 kropli rozpuszczonych wcześniej w 1 łyżce oleju bazowego.

W celu zastosowania Olejku Eterycznego z Kopru Włoskiego na cerę można wykonać parówkę (rozpuścić 1 kroplę olejku w szklance gorącej wody) lub też wkomponować go w kosmetyki DIY do twarzy.

Stężenie Olejku Eterycznego z Kopru Włoskiego w kosmetykach do twarzy nie powinno przekraczać 0,17%, dlatego należy zastosować 2-3 krople olejku na każde 100 ml kosmetyku.

Dodaj komentarz