Olejek Bazyliowy

olejek-bazyliowy
3.66667 5 6 Product
12,00 PLN
Pojemność:

Olejek eteryczny z Bazylii

INCI: Ocimum Basilicum

Olejek eteryczny z bazylii ma postać żółto-złotego płynu o charakterystycznym zapachu. Woń olejku bazyliowym cechują drewniane nuty na tle świeżego, ziołowego zapachu. Olejek eteryczny z bazylii powstaje w procesie destylacji parowej liści oraz kwiatów jednorocznego krzewu bazylii.

Oferowany olejek bazyliowy pochodzi z Indii. Chociaż jest to roślina najczęściej wykorzystywana w kuchni włoskiej, to ceniona jest ona również przez osoby pracujące umysłowo, a także wykazujące objawy przeziębienia. Wykorzystanie olejku eterycznego z bazylii w celu aromatyzowania pomieszczeń doskonale wspomaga koncentrację oraz pracę twórczą. Jej odświeżający zapach, szczególnie w połączeniu z zapachem jałowca, szałwii, bergamotki lub limetki, pozwala całkowicie zmienić woń pomieszczenia. Olejek bazyliowy ma wiele zastosowań, można go również stosować w formie inhalacji lub jako dodatek do kosmetyków, bezpośrednio przed aplikacją.

WŁAŚCIWOŚCI

kwiat bazyliaOlejek eteryczny z bazylii wykazuje właściwości antydepresyjne. Zaleca się jego stosowanie u osób o obniżonym nastroju, w chwili kryzysu, a także podczas momentów odczuwania niepokoju i zdenerwowania. Zapach bazylii potrafi również dodać sił, tak więc jego stosowanie ma istotne znaczenie u osób, które nie mają sił lub chęci do działania. W tym celu kilka kropel olejku eterycznego można również dodać do kąpieli relaksacyjnej lub olejku przeznaczonego do rozluźniającego masażu.

Olejek bazyliowy można również wykorzystać w pomieszczeniach przeznaczonych do pracy twórczej oraz umysłowej. Ze względu na pozytywny wpływ na koncentrację, może on znacznie poprawić jakość pracy oraz jej prędkość, ze względu na prawidłowe skupienie na wykonywanym zadaniu.

Olejek eteryczny z bazylii ma również zbawienne działanie na układ oddechowy. Poprawia on krążenia w górnych drogach oddechowych, dzięki czemu może udrożnić zatoki, zmniejszyć objawy migreny, a także uporczywego przeziębienia lub zapalenia górnych dróg oddechowych. W takich przypadkach zaleca się jego stosowanie w formie inhalacji.

Cenioną właściwością olejku bazyliowego jest kojące działanie na skórę objętą podrażnieniem w wyniku ukąszenia os, a także innych owadów.

ZASTOSOWANIE

krzak bazyliOlejek eteryczny z bazylii nadaje się do odświeżania pomieszczeń, w tym celu należy dodać kilka kropel do kominka aromaterapeutycznego. Nadaje się on również do stosowania w rozpylaczu. Doskonale nadaje się do rozpylania w pomieszczeniach przeznaczonych do pracy umysłowej oraz twórczej, ze względu na swoje pozytywne właściwości wpływające na koncentrację. Tworzy wspaniałe kompozycje zapachowe w połączeniu z olejkiem eterycznym z szałwii, jałowca lub limetki.

Olejek eteryczny bazyliowy można również stosować w formie inhalacji, w celu zmniejszenia objawów migreny, problemów z górnymi drogami oddechowymi lub w czasie obniżonego nastroju, lub chwili załamania nerwowego. W tym celu należy dodać kilka kropli do miski z gorącą wodą, nad którą należ pochylić twarz na kilka minut, koniecznie z zamkniętymi oczami, a następnie nakryć głowę ręcznikiem.

Olejek bazyliowy może być również stosowany w kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz twarzy. Należy go jednak koniecznie dodać do kosmetyku bezpośrednio przed aplikacją, a także unikać jego kontaktu z oczami, w przeciwnym razie opłukać je obficie wodą.

Właściwości łagodzące olejku eterycznego na skórę podrażnioną po ukąszeniu os oraz innych owadów, można wykorzystać, tworząc kompres kojący, poprzez nałożenie 2-7 kropel na wacik.

Przeciwwskazaniem do stosowania olejku eterycznego z bazylii jest ciąża, okres karmienia piersią, a także nie należy stosować go w pomieszczeniach, w których przebywają niemowlęta.

 

Dodaj komentarz