Olejek Rumiankowy

rumiankowy-olejek-eteryczny
18,00 PLN
Pojemność:

Rumiankowy olejek eteryczny

INCI: CHAMOMILE OIL (ROMAN)

Rumiankowy olejek eteryczny charakteryzuje się słodkim, lekko owocowo-ziołowym aromatem. Wytwarzany jest on w procesie destylacji parowej kwiatów oraz łodyg rumianku rzymskiego. Można wykorzystywać go do aromatyzacji pomieszczeń za pomocą kominków aromaterapeutycznych lub dyfuzorów, a także do wzbogacenia relaksacyjnych kąpieli i masaży o wyjątkowy, odprężający zapach. Olejek eteryczny z rumianku można również wykorzystać w celu wzbogacenia receptur domowych kosmetyków wytwarzanych własnoręcznie.

WŁAŚCIWOŚCI

rumiankowy olejekOlejek eteryczny z rumianku wykorzystywany w aromaterapii wykazuje właściwości uspokajające i relaksacyjne. Tak samo jak w przypadku naparu z rumianku, same właściwości jego zapachu przynoszą ulgę w kryzysowych, stresujących sytuacjach, uspokajają kołaczące myśli. Kilka jego kropli w dyfuzorze lub kominku aromaterapeutycznym, wprawią w atmosferę odprężenia i będą oddziaływać kojąco na umysł. Jego stosowanie jest polecane osobom cierpiącym na uczucie niepokoju i lęku, ze względu na uzyskiwane dzięki zapachowi rumianku wyciszenie. W ten sam sposób pomaga w zasypianiu i walce z bezsennością. Mówi się również o jego właściwościach antydepresyjnych.

Działanie przeciwbakteryjne olejku rumiankowego pozwala również zmniejszyć ilość powstających zmian trądzikowych i zaskórników. Wykorzystanie kilku kropli olejku eterycznego w składzie kosmetyków wykorzystywanych do pielęgnacji twarzy, pozwala prawidłowo oczyścić pory twarzy z rozwijających się tam bakterii.

Przeciwbakteryjne działanie eterycznego olejku rumiankowego pozwala również na zapobieganie infekcjom skóry ciała oraz głowy. Jego zastosowanie na skórę podrażnioną może zabezpieczyć przed powstaniem infekcji bakteryjnych. Rumiankowy olejek eteryczny wykazuje poza tym właściwości łagodzące na skórę. Kremy i balsamy z dodatkiem olejku rumiankowego poprawią komfort odczuwany na skórze przesuszonej, czy też podrażnionej słonecznymi promieniami UV.

Również przeciwzapalne właściwości olejku rumiankowego wspomagają walkę z trądzikiem u osób o cerze tłustej i trądzikowej.

Stosowanie kilku kropel eterycznego olejku rumiankowego, wymieszanych z olejem wykorzystywanym do pielęgnacji włosów, pomaga wzmocnić włosy i poprawić ich kondycję. Regularne zastosowanie mieszaniny oleju z olejkiem rumiankowym w postaci wcierki, powstrzyma wypadanie włosów. Włosy po stosowaniu wcierki stają się również bardziej miękkie, zmniejszają swoją łamliwość, a także są bardziej nawilżone.

STOSOWANIE

rumianek olejW celu zastosowania rumiankowego olejku eterycznego do aromaterapii należy około 5-6 kropel olejku umieścić w kominku aromaterapeutycznym, lub rozmieszać w dyfuzorze, który wykorzystamy do aromatyzacji wybranego pomieszczenia.

Olejkiem eterycznym z rumianku można także urozmaicić kąpiel, w tym celu należy kilka jego kropel (5-10) rozmieszać z olejem bazowym, może być to na przykład olej ze słodkich migdałów, a następnie wprowadzić do wanny z ciepłą wodą, przygotowaną do kąpieli.

Olejek eteryczny z rumianku może również posłużyć do masaży relaksacyjnych. W tym celu również należy wcześniej wymieszać około 2-3 krople olejku w 10 mililitrach oleju bazowego, którym mamy zamiar wykonać masaż ciała.

Olejek rumiankowy można również dodać do składu domowej maski na włosy. W tym celu dodaj około 2 krople olejku do przygotowanej maski, stworzonej na przykład na bazie oleju jojoba. Efektem takiego zastosowania olejku będzie znaczna poprawa i odświeżenie kolorytu włosów o jasnych odcieniach.

Dwie krople olejku można również rozpuścić w mleku i tak przygotowanym płynem płukać włosy.

Kilka krople olejku możesz również dodać do kremu, który masz zamiar stosować na skórę przesuszoną lub podrażnioną nadmiarem słońca.

Olejków eterycznych nie powinny używać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a przed zastosowaniem należy wykonać próbę uczuleniową.

Dodaj komentarz