Olejek Pieprzowy

olejek-pieprzowy
12,00 PLN
Pojemność:

Naturalny olejek eteryczny z

pieprzu czarnego

INCI: PIPER NIGRUM FRUIT OIL
Olejek pieprzowy powstaje w procesie destylacji parą wodną wysuszonych młodych jagód pieprzu czarnego. Zapach tego olejku jest podobny do woni mielonego pieprzu, jednak nie jest on drażniący, przewodzą w nim raczej głębokie, drzewne i piżmowe nuty.
jagody pieprzu czarnego
Świetnie komponuje się z zapachem olejkiem lawendowym, olejkiem z drzewa sandałowego, olejkiem z kadzidłowca, olejkiem rozmarynowym. Jest świetnym dodatkiem do innych kompozycji zapachowych. W formie aromaterapeutycznej wykazuje właściwości energetyzujące. Podczas stosowania olejku eterycznego z czarnego pieprzu w kosmetykach na ciało oraz podczas masażu wykorzystuje się przede wszystkim jego działanie rozgrzewające. Stymuluje on w ten sposób mikrokrążenie i wspomaga odżywić komórki skóry.
 

WŁAŚCIWOŚCI

Olejek eteryczny z czarnego pieprzu wykazuje właściwości rozgrzewające. Są one wykorzystywane podczas masażów przygotowujących do treningu, a także potreningowych, dla sportowców. Rozgrzewające działanie pobudza krążenie krwi, dlatego składnik ten świetnie sprawdza się w kosmetykach przeznaczonych do redukcji cellulitu. Jest to wynik pobudzenia wraz z mikrokrążeniem krwi również usuwania toksyn, drenażu limfatycznego, a samo podniesienie temperatury wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Piperyna, obecna w składzie owoców pieprzu, wykazuje właściwości przeciwzapalne. Redukując wolne rodniki, pozwala na uzyskanie młodej skóry na dłużej. Z tego względu dodatek kilku kropel olejku pieprzowego do kremu lub maseczki na twarz może być bardzo przydatne u osób z cerą dojrzałą lub zmęczoną.

Olejek eteryczny z pieprzu przyspiesza również regenerację oraz wykazuje działanie antybakteryjne. Te dwie właściwości sprawiają, że jest to dobry wybór jako składnik do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej oraz cery przetłuszczającej się z tendencją do powstawania zmian trądzikowych oraz zaskórników.
Właściwości rozgrzewające i pobudzające krążenie w skórze są zbawienne dla osób dotkniętych wypadaniem włosów lub pragnących przyspieszyć ich wzrost. Osłabione cebulki włosów są często wynikiem ich niewystarczającego odżywienia.
 
Pobudzenie transportu krwi w obrębie skóry głowy pozwoli na sprawne dostarczenie składników odżywczych do cebulek włosów, a następne odebranie z nich zbędnych metabolitów. Zdrowe cebulki włosów odwdzięczą się sprawnym wzrostem zwiększającym gęstość i objętość fryzury.
 

ZASTOSOWANIE

pieprz czarnyOlejek pieprzowy, ze względu na właściwości rozgrzewające, warto dodać do oleju bazowego stosowanego w masażu. Takim olejem może być olej słonecznikowy lub olej ze słodkich migdałów. Masaż z olejkiem eterycznym z czarnego pieprzu jest polecany osobom cierpiącym na reumatyzm oraz bóle mięśni, stawów i nerwobólów. Taki masaż wykorzystuje się również u sportowców przed i po wyczerpującym treningu w celu rozluźnienia, a także rozgrzania mięśni.

Olejek eteryczny z czarnego pieprzu ma zastosowanie w pielęgnacji skóry dotkniętej cellulitem. Dodaj kilka kropel olejku do oleju bazowego lub do kremu, który stosujesz na skórę z charakterystyczną skórką pomarańczową, aby szybciej pozbyć się toksyn oraz zastałej limfy z danego obszaru ciała.
Właściwości olejku eterycznego z czarnego pieprzu sprawiają, że jego kilka kropel może być świetnym pomysłem w składzie kremów i maseczek do twarzy, szczególnie dla osób o cerze tłustej, trądzikowej oraz dojrzałej.

Olejek pieprzowy w postaci kilku kropel wymieszany z olejem bazowym można wcierać w skórę głowy, uzyskując tym samym poprawę w krążeniu krwi na jej obszarze. Zaowocuje to szybszym wzrostem włosów i poprawą ich kondycji oraz gęstości.

Około 3-4 krople olejku pieprzowego można stosować w aromaterapii. Takie zastosowanie zmniejsza oziębłość płciową, zły nastrój, apatię, bóle głowy oraz wywołuje apetyt.

Od 5 do 15 kropel, wymieszanych wcześniej z olejem bazowym, można dodać również do kąpieli, dodając jej charakterystycznej woni, sprawiając, że będzie działać bardziej energetyzująco, a także nadając jej właściwości bardziej rozgrzewających, co przydatne okaże się po treningu lub podczas odczuwania bólów mięśniowych lub reumatycznych.

Tego olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące.
Dodaj komentarz