Hydrolat z Kocanki

hydrolat-z-kocanki
9,00 PLN
Pojemność:

Hydrolat z Kocanki
INCI: HELICHRYSUM ITALICUM (IMMORTELLE) FLOWER WATER
Hydrolat z kocanki jest bezbarwnym, przeźroczystym produktem kosmetycznym, ma specyficzny zapach charakteryzujący kwiaty kocanki włoskiej, przypomina on delikatnie ziołową herbatę. Hydrolat ten poleca się przede wszystkim osobom, które cierpią na problemy z trądzikiem i tłustą cerą.Hydrolat z kocanki wykazuje również właściwości pozwalające na redukcję widoczności blizn. Świetnie sprawdza się również w pielęgnacji skóry naczynkowej, zaczerwienionej, z licznymi pajączkami i wybroczynami podskórnymi.
 

WŁAŚCIWOŚCI

Kocanka kwiatyHydrolat z kocanki słynie przede wszystkim z właściwości wspomagających gojenie blizn. Sprawdza się doskonale w pielęgnacji zarówno blizn na ciele, jak i blizn potrądzikowych, którymi dotknięta jest delikatna skóra twarzy. Doskonałe w tym celu wydaje się być połączenie hydrolatu z kocanki wraz z olejem ziołowym z marchwi, lub z kilkoma kropelkami olejku eterycznego z kadzidłowca, które to produkty również wzmagają proces regeneracji komórek skóry.
 
Hydrolat z kocanki wykazuje działanie obkurczające na naczynka krwionośne. Z tego względu znacznie zmniejsza widoczność pajączków na cerze naczynkowej, zmniejsza zaczerwienienia. Dzięki tej właściwości redukowana jest również widoczność cieni pod oczami, a także sińców na ciele. Ma doskonałe działanie przeciwobrzękowe, przyczyniając się do zmniejszania obrzęku zmęczonych powiek oraz okolic oczu, a także wszelkich stłuczeń.
 
Właściwości silnie regenerujące hydrolatu z kocanki polegają na przyspieszaniu wzrostu nowych, młodych komórek skóry, charakteryzujących się zdrowym kolorem. Cecha ta wykorzystywana jest w produktach zmniejszających widoczność blizn. Z tego też względu hydrolat z kocanki poleca się do stosowania w formie mgiełki po procesie złuszczania naskórka za pomocą peelingów. Działanie regenerujące pozwala również wspomóc pielęgnację skóry podrażnionej i zniszczonej. Doskonale nadaje się do wspomagania pielęgnacji skóry dotkniętej oparzeniami.
Zapach kocanki oczyszcza drogi oddechowe, poza tym ma działanie uspokajające i antydepresyjne, w związku z czym może przyczynić się lepszego zasypiania po wieczornym zabiegu pielęgnacyjnym na twarzy.
 

ZASTOSOWANIE

Kocanka kwiatHydrolat z kocanki świetnie sprawdza się jako produkt tonizujący. Wystarczy skorzystać z niego po umyciu twarzy rano lub wieczorem. Możliwe jest także jego bezpieczne stosowanie dwa razy dziennie. Można rozproszyć go na twarzy za pomocą dyfuzora, ale także rozprowadzić za pomocą wacika.
 
Zastosowanie hydrolatu z kocanki przed stosowaniem olejów i kremów kosmetycznych znacznie zwiększa ich efektywność. Składniki odżywcze lepiej wchłaniają się z powierzchni skóry, a także hydrolat dba o nawilżenie skóry pod tłustą i nieprzepuszczającą warstwą niektórych kremów.
 
Hydrolat z kocanki można stosować w formie kompresów na opuchnięte i zmęczone oczy. W tym celu należy zwilżyć waciki kosmetyczne i umiejscowić je na zamkniętych powiekach. Tak przygotowane kompresy należy pozostawić na twarzy na około 5-10 minut. Aby wzmóc działanie przeciwobrzękowe, można w tym celu zastosować hydrolat, który był wcześniej przechowywany w lodówce, w związku z czym kompresy wykonane za jego pomocą mają niższą temperaturę.
 
Hydrolat z kocanki można stosować również w formie mgiełki do twarzy i ciała w upalne dni. Zamgławianie delikatnym hydrolatem pomoże również w pielęgnacji oparzeń słonecznych, a także w łagodzeniu skóry po depilacji lub goleniu.
 
Hydrolat z kocanki warto również zastosować jako baza do rozpuszczenia peelingów i glinek, w celu stworzenia maseczek. Zastosowanie hydrolatu zamiast wody, pozwala na uzyskanie lepszych efektów kosmetycznych i zwiększenie substancji aktywnych w produkcie kosmetycznym. Hydrolatem z kocanki można zastąpić fazę wodną we właściwie każdym kosmetyku wykonywanym własnoręcznie.

 

Dodaj komentarz