Hydrolat Rozmarynowy

hydrolat-rozmarynowy
10,00 PLN
Pojemność:

Hydrolat z Rozmarynu
INCI: ROSMIRINUS OFFICINALIS LEAF WATER
 
Hydrolat Rozmarynowy powstaje w wyniku rozproszenia rozmarynowego olejku eterycznego w wodzie. Woda kwiatowa z Rozmarynu charakteryzuje się świeżym, energetyzującym, ziołowym zapachem i idealnie nadaje się do nadawania upragnionej woni produktom kosmetycznym przeznaczonym do pielęgnacji skóry i włosów, dodatkowo wzbogacając je we właściwości olejku eterycznego z rozmarynu.Jest zalecany do stosowania przede wszystkim w produktach przeznaczonych do opóźnienia procesów starzenia się skóry, a także pielęgnacji niemowląt.
 

WŁAŚCIWOŚCI

kwiat rozmarynuWyjątkowy i świeży, czasami opisywany jako kamforowy lub miętowy zapach hydrolatu z Rozmarynu wzmaga koncentrację i pamięć. Jego zastosowanie w formie mgiełki w upalne dni może przynieść ulgę, a także pomoc w trakcie wszelkiej pracy intelektualnej. Woń rozmarynu działa energetyzująco i pobudza do działania. W celu uzyskania tej właściwości zapachowej hydrolat rozmarynowy można również rozproszyć w przestrzeni za pomocą np. atomizera, w formie aromatyzacji pomieszczenia.
 
Olejek eteryczny z rozmarynu charakteryzuje się właściwościami antyseptycznymi, dzięki czemu dodatek hydrolatu z rozmarynem w składzie domowych kosmetyków wzbogaca je o działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Produkty kosmetyczne z dodatkiem wody kwiatowej z rozmarynem idealnie nadają się do oczyszczania twarzy, na przykład w formie toniku stosowanego przed kolejnymi etapami pielęgnacyjnymi, jak nakładanie kremów, maseczek, czy też naturalnych olejów.
 
Rozmaryn posiada wiele właściwości cenionych w pielęgnacji włosów. Kosmetyki z dodatkiem wody z olejkiem eterycznym z rozmarynu będą nadawały włosom blasku, a także poprawią ich kondycję. Substancje zawarte w hydrolacie rozmarynowym wpływają pozytywnie na skórę głowy, oczyszczając cebulki włosów i hamując wypadanie włosów. Oczyszczone mieszki włosowe przyczynią się do sprawniejszego metabolizmu komórek włosa, wpływając na przyspieszone tempo ich wzrostu, a także wzmacniając je od podstaw.
 
Rozmaryn cechuje się właściwościami regenerującymi, z tej przyczyny woda z rozproszonym eterycznym olejkiem rozmarynowym polecana jest w produktach mających przeciwdziałać procesowi starzenia się komórek skóry.
Działanie regenerujące wykorzystywane jest także w pielęgnacji podrażnień skóry.
 
Woda kwiatowa z olejkiem eterycznym z rozmarynu ma właściwości nawilżające, z tego powodu polecana jest do stosowania osobom o cerze suchej, redukując powstawanie przesuszeń i regenerując już obecne obszary suchego, zniszczonego naskórka.
 krzak rozmarynu
Hydrolat z rozmarynu idealnie sprawdza się również w pielęgnacji cery tłustej. W postaci gorącego kompresu ma właściwości otwierające zatkane pory, a następnie dzięki właściwościom antyseptycznym oczyszcza je z łoju i drobnoustrojów, które przyczyniają się do powstawania trądziku i zaskórników.
 

ZASTOSOWANIE

Hydrolat z Rozmarynu może być stosowany w formie mgiełki lub produktu do aromatyzacji pomieszczeń. Ta forma pozwala użytkownikowi na wykorzystanie energetyzujących, pobudzających koncentrację właściwości jego zapachu.
Hydrolat z Rozmarynu warto wykorzystać w formie dezodorantu do stóp, a także w formie dodatku zapachowego do ulubionych kosmetyków domowej receptury lub zakupionych w sklepie.
 
Wodę kwiatową z olejkiem eterycznym z rozmarynu warto stosować w formie toniku, szczególnie u osób o cerze tłustej, suchej oraz ze skłonnościami do powstawania zmian trądzikowych i zaskórników.
Dodatek hydrolatu z Rozmarynu ceniony jest ze względu na właściwości regenerujące szczególnie w produktach do pielęgnacji niemowląt oraz skóry starzejącej się i podrażnionej.
Dodaj komentarz