Ekstrakt z Szałwii Lekarskiej

ekstrakt z szałwii
4 5 1 Product
8,00 PLN
Pojemność:

Ekstrakt wodno-glicerynowy z Szałwii

INCI: GLYCERIN, AQUA, SALVIA OFFICINALIS LEAF EXTRACT, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE
 
Ekstrakt wodno-glicerynowy z Szałwii jest naturalnym produktem powstałym na bazie ziołowego ekstraktu z szałwii lekarskiej. Ekstrakt z szałwii w postaci wodno-glicerynowej jest wygodny w zastosowaniu, ponieważ jest łatwy do rozprowadzenia, a także wymieszania z innymi składnikami kosmetyków domowych. Jest to produkt przeznaczony zarówno do pielęgnacji twarzy jak i włosów.
Jego zastosowanie wpływa pozytywnie na kondycję komórek skóry, ekstrakt z szałwii wykazuje działanie hamujące wypadanie włosów oraz przeciwłupieżowe. Jego stosowanie jest zalecane osobom zmagającym się z trądzikiem oraz nadmiernym wydzielaniem łoju. Ekstrakt wodno-glicerynowy z szałwii oczyszcza pory, hamuje łojotok i działa przeciwbakteryjnie, redukując powstawanie zmian trądzikowych.
 

WŁAŚCIWOŚCI

szalwia lekarskaEkstrakt wodno-glicerynowy z szałwii charakteryzuje się obecnością karnozolu i kwasu karnozynowego, związki te odpowiedzialne są za właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Przeciwutleniacze redukują powstawanie wolnych rodników, które przyczyniają się do destrukcji komórek i ich szybszego starzenia, w ten sposób ekstrakt z szałwii zabezpiecza komórki skóry przed ich przedwczesnym starzeniem.

Ekstrakt wodno-glicerynowy z szałwii wykazuje działanie antyseptyczne, z tego względu, a także dzięki jego właściwościom antybakteryjnym zalecany jest do stosowania u osób o cerze trądzikowej, tłustej i o skłonnościach do nadmiernego przetłuszczania się skóry. Regularne stosowanie może zmniejszyć powstawanie zmian trądzikowych i zaskórników, które są efektem namnażania się bakterii wewnątrz zapchanych ujść kanałów wyprowadzających gruczołów łojowych skóry.

Ekstrakt wodno-glicerynowy poza działaniem przeciwbakteryjnym wykazuje również działanie fungistatyczne, zatrzymujące rozwój grzybów.
Właściwości ściągające pozwalają ekstraktowi wodno-glicerynowemu z szałwii zmniejszać ilość wydzielanego przez skórę potu, co jest wykorzystywane w kosmetykach stosowanych przeciw poceniu się i dezodorantach.

Działaniem ekstraktu wodno-glicerynowego z szałwii jest także zmniejszanie łojotoku, co wpływa pozytywnie na kondycję porów skóry, umożliwiając ich właściwe funkcjonowanie, redukując możliwość ich zatykania się, a tym samym powstawania zmian trądzikowych. Oczyszczone pory stają się optycznie mniejsze i zwężone, co jest szczególnie widoczne dzięki dodatkowemu działaniu ściągającemu ekstraktu z szałwii. W efekcie skóra twarzy zyskuje zdrowszy, jednolity kolor i młodszy wygląd.

Ekstrakt wodno-glicerynowy z szałwii wykazuje również pozytywne działanie na kondycję włosów. Substancje zawarte w ekstrakcie z szałwii pozwalają zmniejszyć wypadanie włosów, poprzez ich odżywienie. Szałwia posiada również właściwości przeciwłupieżowe, dlatego znajduje zastosowanie w ziołowych szamponach do włosów.
 

ZASTOSOWANIE

Ekstrakt wodno-glicerynowy z szałwii może zostać zastosowany jako składnik domowych kosmetyków do użytku codziennego. Jego dodatek do szamponów oraz odżywek nada im właściwości przeciwłupieżowych, oraz hamujących wypadanie włosów.

Dodatek ekstraktu wodno-glicerynowego z szałwii w składzie domowego kremu do twarzy, toniku lub płynu micelarnego, pozwoli uzyskać produkt doskonały dla osób o cerze trądzikowej. Oczyszczenie porów dzięki właściwościom antybakteryjnym i antyseptycznym, a także redukcja wydzielania łoju, pozwoli na znaczne zmniejszenie powstawania trądziku i zaskórników. Ekstrakt wodno-glicerynowy z szałwii można także z powodzeniem dodać do maseczek, serum i żeli do mycia twarzy.
szalwia
Ekstrakt wodno-glicerynowy z szałwii warto zastosować również w kosmetykach zapewniających młody wygląd skóry, ze względu na silne działanie antyoksydacyjne zawartych w nim substancji. Jego składnikami warto wzbogacić zarówno kremy, balsamy i żele, jak i olejki do kąpieli.

Zastosowanie ekstraktu wodno-glicerynowego w balsamach do ciała pozwoli na uzyskanie efektu świeżej i pachnącej skóry, ze względu na działanie zmniejszające wydzielanie potu, a także w wyniku jego dezodorujących właściwości. Można go również wykorzystać w produkcji domowego dezodorantu.
Maksymalna zawartość zalecana do stosowania w kosmetykach własnej produkcji to 10%.

 

Dodaj komentarz