Ekstrakt z Kozieradki

kozieradka
8,00 PLN
Pojemność:

Ekstrakt wodno-glicerynowy z kozieradki
INCI: GLYCERIN, AQUA, TRIGONELLA FOECUM-GRAECUM EXTRACT, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE
 
Ekstrakt wodno-glicerynowy z kozieradki jest wyjątkowo wygodną formą pozyskania wszelkich cennych właściwości tej rośliny i wykorzystania ich w kosmetykach własnej receptury. Ekstrakt wodno-glicerynowy łatwo rozprowadza się i zapewnia prawidłowe rozmieszczenie składników aktywnych kozieradki. W produkcji ekstraktu wykorzystuje się nasiona kozieradki, które są bardzo obfite w składniki odżywcze, tak istotne dla właściwej pielęgnacji skóry. Stosowanie ekstraktu kozieradki zaleca się przede wszystkim na porost włosów, zahamowanie przetłuszczanie się skóry oraz w pielęgnacji skóry podrażnionej i przesuszonej.
 

WŁAŚCIWOŚCI

Kozieradka kwiatKozieradka ma właściwości gojące, oznacza to, że ekstrakt wodno-glicerynowy z jej nasion może być z powodzeniem stosowany jako pomoc w terapii blizn, ze względu na działanie ściągające i regenerujące. Ta sama właściwość sprawia, że ekstrakt wodno-glicerynowy z kozieradki jest bardzo polecany w zastosowaniu na popękane wargi lub w momencie ich dużego narażenia, jak przy wietrznej, upalnej pogodzie, a także zimą, w bardzo niskich temperaturach.
Ekstrakt wodno-glicerynowy ma również właściwości przeciwzapalne. Z tego względu wykorzystuje się go w pielęgnacji cery łojotokowej i trądzikowej. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu zwalcza on drobnoustroje obecne w kanalikach wyprowadzających gruczołów łojowych, w ten sposób oczyszcza pory, reguluje wydzielanie sebum, a tym samym redukuje powstawanie zmian trądzikowych i zaskórników, a także nieestetyczne świecenie się skóry w wyniku nadmiernego wydzielania łoju. Regulacja wydzielania sebum w wyniku działania ekstraktu wodno-glicerynowego z kozieradki jest podyktowana nie tylko właściwościami oczyszczającymi, ale również sebostatycznymi.
Kozieradka w formie ekstraktu wodno-glicerynowego świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów. Dogłębnie oczyszczając skórę głowy, wspiera prawidłowy metabolizm cebulek włosa, a także pozytywnie wpływa na ich ukrwienie i odżywienie. Pełne energii włosy rosną znacznie szybciej, a także są mocniejsze od podstaw, co znacznie hamuje ich wypadanie, dzięki czemu w efekcie stają się gęste i pełne objętości.
Ze względu na obecność licznych związków śluzowych w nasionach kozieradki, ekstrakt wodno-glicerynowy wykonany na ich bazie ma silne właściwości łagodzące i osłaniające. Dzięki temu ekstrakt z kozieradki stanowi zabezpieczenie dla skóry przed niesprzyjającymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Te same związki zapewniają kozieradce właściwości ochrony przed wysuszeniem skóry, a także leczenia wyprysków alergicznych.
Właściwości nawilżające nasion kozieradki pozwalają na wykorzystanie ekstraktu wodno-glicerynowego z jej nasion w produktach przeznaczonych do ujędrniania skóry, a także pielęgnacji tkanki skórnej pozbawionej sprężystości i elastyczności. Dogłębne nawilżenie pozwala również na znaczną redukcję powstawania obszarów przesuszeń na skórze u osób o cerze wrażliwej.
Ekstrakt wodno-glicerynowy z kozieradki wykazuje również działanie przeciwutleniające, co oznacza, że w efekcie wymiatania wolnych rodników za pomocą obecnych w jego składzie antyoksydantów, zapewnia młodszy wygląd skóry i zahamowanie procesów starzenia się komórek.
 

ZASTOSOWANIE

Kozieradka kwiatyEkstrakt wodno-glicerynowy z kozieradki należy wykorzystać w produkcji własnych kosmetyków. Należy pamiętać, aby stężenie ekstraktu wodno-glicerynowego w gotowym produkcie nie przekraczało 5%-10%.
Ekstrakt wodno-glicerynowy szczególnie przydatny jest w formułach regenerujących produktów do pielęgnacji skóry przesuszonej i podrażnionej. Zapewnia ochronę skórze przy niesprzyjających warunkach środowiska zewnętrznego, jak bardzo wysokie i niskie temperatury otoczenia oraz silny wiatr.
Ekstrakt wodno-glicerynowy z kozieradki świetnie sprawdza się w produktach nawilżających, przeznaczonych do skóry suchej, w celu regeneracji przesuszeń
Ekstrakt wodno-glicerynowy z kozieradki doskonale sprawdza się jako dodatek do płukanek do włosów, odżywek, maseczek na włosy oraz szamponów, ze względu na właściwości przyspieszające i wzrost włosa i wzmacniające jego łodygę wpływając na redukcję wypadania włosów.

 

Dodaj komentarz