Rokitnik

Rokitnik to roślina o krzaczastym pokroju, porastająca rozległe obszary Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. Dotychczas sklasyfikowano 7 gatunków tego rodzaju. Polskim przedstawicielem Rokitnika jest Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides).

Najcenniejszą częścią rośliny są jej owoce, żółto-pomarańczowe, okrągłe, soczyste i aromatyczne. Owoce Rokitnika są jadalne a ich właściwości odżywcze, kosmetyczne oraz farmakologiczne były znane i wykorzystywane już w starożytności. Tradycyjna medycyna indyjska stosuje je jako składnik receptur w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, dolegliwości reumatycznych czy zapalenia płuc.

W tradycyjnej medycynie ludowej owoce Rokitnika oraz wyciśnięty z nich sok stosowano, ze względu na wysoką zawartość witamin i innych substancji biologicznie aktywnych, jako panaceum na brak apetytu, szkorbut czy anemię.

Owoce Rokitnika

zawierają znaczne ilości witaminy C (nawet do 2500mg na 100g świeżych owoców), witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas foliowy), cenne polifenole, w tym rutynę, a także rozpuszczalną w tłuszczach witaminę E oraz liczne karotenoidy (karoten, luteina, likopen).

Bardzo chętnie stosowanym produktem pozyskiwanym z owoców Rokitnika, zarówno w celach spożywczych jak i kosmetycznych, jest olej. Owoce Rokitnika, w zależności od gatunku, miejsca występowania roślin oraz warunków pogodowych w danym roku zawierają go od 2% do 21%.

Olej z owoców Rokitnika

wyróżnia niezwykle rzadki w królestwie roślin profil kwasów tłuszczowych, który sprawia że olej ten wykazuje bardzo dobrą zdolność penetracyjną.

Warto zaznaczyć, że olej można pozyskiwać nie tylko z owoców, ale także z nasion Rokitnika. Olej pozyskiwany z nasion nie posiada jednak wszystkich dobroczynnych charakterystyk oleju z owoców.

Olej z owoców Rokitnika wzmacnia system odpornościowy, chroni przed wrzodami żołądka, wspomaga leczenie dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.

Olej z owoców Rokitnika jest także cennym olejem kosmetycznym. Łagodzi dysfunkcje skóry, wspomaga gojenie się ran. Olej wykazuje działanie antyoksydacyjne, proregeneracyjne, kojące i antybakteryjne. Zawarte w nim związki stymulują metabolizm i tworzenie się kolagenu, stanowią naturalny czynnik antystarzeniowy.

Z racji na zawartość specyficznych antyoksydantów, w tym flawonoidów, olej ogranicza powstawanie rumienia. Znajduje zastosowanie w leczeniu i łagodzeniu przebiegu stanów zapalnych, uszkodzeń popromiennnych, oparzeń, odmrożeń, odleżyn, źle gojących się ran, wyprysków, łuszczycy, tocznia rumieniowatego, AZS.

Olej z owoców Rokitnika, ze względu na intensywny, mocno pomarańczowy kolor, charakterystyczny dla karotenoidów, stosowany jako dodatek do kremów nadaje skórze ładny, brzoskwiniowy kolor, tuszuje bielactwo. Z tego też względu olej ten nie jest polecany do pielęgnacji skóry z licznymi przebarwieniami.

Olej ten stosowany jest także w pielęgnacji włosów. Nawilża je i natłuszcza, działa przeciwłupieżowo, spowalnia proces łysienia.

Ze względu na właściwości koloryzujące zaleca się stosowanie oleju w rozcieńczeniu, w stężeniu do 20%, jako dodatek do kremów, emulsji, mleczek czy innych olejów.

Opracowano na podstawie: 1) Sikora M., Podsędek A., Graczykowska M., Krzciuk J.: Rokitnik (Hippophae) – cenny surowiec preparatów kosmetycznych, Polish Journal of Cosmetology, 2/2014.

Dodaj komentarz