Olej ziołowy z Macierzanki

Olej ziołowy z Macierzanki
Olej ziołowy z MacierzankiOlej z Macierzanki
7,00 PLN
Pojemność:

Macerat, Olej ziołowy z Macierzanki

INCI: HELIANTHUS ANNUS SEED OIL, THYMUS SERPILLUM EXTRACT

Olej ziołowy z Macierzanki jest lekkim olejkiem z macerowanych kwiatów macierzanki połączonym z olejem słonecznikowym. Macerat ten pięknie pachnie łąką oraz cechuje się korzystnymi właściwościami obu olejków. Wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków nawilżających, oczyszczających oraz regenerujących.

WŁAŚCIWOŚCI

Macierzanka zawdzięcza swoje regenerujące działanie karotenom i flawanoidom wchodzącym w skład jej kwiatów.

Flawanoidy są naturalnymi antyoksydantami. Dzięki temu komórki skóry są zabezpieczone przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

macierzanka kwiatZapewnienie ochrony w skórze w trakcie toczących się procesów zapalnych jest niezwykle istotne w celu zachowania skóry o młodym wyglądzie. Ochrona komórek skóry pozwala na ochronę zdrowego kolorytu skóry, jej jędrności i prawidłowego poziomu wody w komórkach.

Flawanoidy wykazują działanie relaksacyjne na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych. Dzięki temu zwiększają one swoje światło, zmniejsza się w nich ciśnienie, a tym samym stają się mniej widoczne. Skutkiem tego działania jest zmniejszenie obrzęków. Te właściwości są wykorzystywane w redukcji bólu, zaczerwienienia oraz obrzęku występujących po ukąszeniu owadów.

Flawanoidy mają również działanie antyseptyczne. Ich obecność w kosmetykach do codziennej pielęgnacji, zmniejsza problematyczny trądzik oraz zaskórniki wywołane nadmierną kumulacją bakterii.

Karoten to prowitamina A. Zapewnia ona szybką regenerację naskórka, pozytywnie wpływa także na tempo różnicowania się komórek naskórka. Ta zdolność jest wykorzystywana w kosmetykach stosowanych do pielęgnacji popękanej, suchej skóry. Dzięki tej właściwości znacznie przyspieszony jest proces gojenia się ran.

Olej słonecznikowy ze względy na obecność licznych kwasów tłuszczowych występujących naturalne w ludzkim sebum, chroni przed utratą wody, a tym samym wpływa na nawilżenie cery. Skutkiem tego jest miękka, gładka i przyjemna w dotyku skóra.

STOSOWANIEmacierzanka kwiaty

Olej ziołowy z macierzanki świetnie sprawdza się jako produkt do oczyszczania skóry twarzy. Można go z powodzeniem stosować zamiast produktów do demakijażu. Jest to uwarunkowane właściwościami antybakteryjnymi macierzanki. Przy okazji chroni przed przesuszeniem oczyszczonej skóry, ze względu na obecność oleju słonecznikowego w tym produkcie.

Olej z macierzanki zapewnia także prawidłową higienę twarzy ze zmianami trądzikowymi. Zapobiega namnażaniu się bakterii, a tym samym powstawaniu i rozwoju ropni.

Właściwości nawilżające tego olejku mają zastosowanie w pielęgnacji włosów oraz twarzy.

Macerat z macierzanki świetnie sprawdza się w celu zmniejszenia objawów ukąszenia owadów, a także zapobiegawczo przed wystąpieniem blizn na uszkodzonej skórze, ponieważ przyspiesza gojenie się ran oraz przeciwdziała obrzękom.

Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą oleji tłoczonych na zimno, nierafinowanych i maceratów (olej ziołowy).

Dodaj komentarz