Węgiel aktywowany

W ofercie Manufaktury Kosmetycznej posiadamy na dzień dzisiejszy dwa rodzaje węgla aktywnego.

Wegiel aktywny

Węgiel aktywny

występujący również pod nazwą węgiel aktywowany.
Uzyskiwany jest w procesie spalania z takich surowców jak drewno, węgiel kamienny, węgiel brunatny czy torf w temperaturze 600-650 °C.
Surowce te zawierają węgiel pierwiastkowy główny składnik węgla aktywnego. Następnie surowiec poddawany jest jeszcze klasyfikacji ziarnowej i procesowi odpylania czyli czyszczeniu i oddzielania sadzy, popiołu i innych zanieczyszczeń.
 
 

Węgiel aktywny z bambusa

Liscie bambusa

Węgiel aktywny z bambusa to węgiel, który powstał w wyniku spalania łodyg bambusa. Do celów kosmetycznych uprawiany jest na specjalnych plantacjach, na których nie stosuje się środków chemicznych.
Węgiel aktywny powstający w wyniku procesu spalenia bambusa przebiega w temperaturze powyżej 1000°C.
Następnie węgiel jest kruszony, rozdrabniany do postaci bardzo drobnego, czarnego proszku, pyłu węglowego.
Surowiec ten charakteryzuje się porowatością i dużą powierzchnią absorpcyjną czyli zdolnością do pochłaniania toksyn i zanieczyszczeń.
Dzięki tej zdolności jest świetnym składnikiem kosmetycznym stosowanym w produktach do pielęgnacji skóry, włosów i zębów ponieważ posiada również właściwości wybielające szkliwo.

Węgiel aktywny jest to składnik szczególnie polecany w pielęgnacji cery tłustej, zanieczyszczonej i trądzikowej. W połączeniu z olejami, glinkami, żelami i innymi surowcami kosmetycznymi stanowi bardzo cenny składnik do codziennej pielęgnacji.
Coraz częściej staje się składnikiem wielu produktów kosmetycznych takich jak maseczki, peelingi, mydła, pasty do zębów i szampony.
 

Już wkrótce w naszym dziale Przepisy znajdziecie parę prostych i sprawdzonych przepisów z zastosowaniem węgla aktywnego.

 

 

Dodaj komentarz