Opuncja figowa

Opuncja figowa (opuntia ficus-indica)

 
kwiaty opuncji figowej
Opuncja figowa jest rośliną kaktusem pochodzącą z głównie z Ameryki Północnej i Południowej, ale też szeroko rozpowszechniona w Australii oraz obszarach basenu Morza Śródziemnego.
Na dzień dzisiejszy występuje około 200 gatunków opuncji figowej.
Opuncja figowa (opuntia ficus) ma duże żółte lub pomarańczowo-czerwone kwiaty.
Na dorosłych roślinach zaczynają rozwijać się owoce, które mają najczęściej żółte lub pomarańczowe barwę.
Te smaczne słodkie owoce z lekkim posmakiem kwaskowym, o żółtej, czerwonej lub różowej barwie zawierają liczne witaminy i minerały, dlatego znajdują zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym. Spożywa się jako surowy owoc lub przetworzone w postaci napojów i przetworów.
Olej z opuncji figowej wytwarzany jest z wysuszonych nasion znajdujących się w pestce.
Jest to proces czasochłonny i kosztowny dlatego olej z opuncji figowej jest jednym z droższych na rynku olei roślinnych.
 
kaktus opuncji figowej

Właściwości kosmetyczne

Olej z opuncji figowej jest bardzo szybko wchłanialny przez wszystkie rodzaje skór.
Drogocenny zamiennik do tradycyjnych preparatów i kremów.
Zalecany do pielęgnacji wszystkich części ciała w tym twarzy włącznie z okolicami oczu.
Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych, witaminę E, organiczne związane minerały i aminokwasy. Bogate w wapń, fosfor i witaminę C.
 
Olej z opuncji figowej bardzo dobrze się wchłania.
Ma ogromne działanie odżywcze, kojące, nawilżające, regenerujące i zabliźniające rany.
Przywraca skórze elastyczność, jędrność, żywotność i blask.
Po użyciu olejku z opuncji skóra staje się gładka, miękka bez efektu tłustego błyszczenia.
Dzięki stosowaniu olejku z opuncji figowej opóźnimy starzenie się skóry, poprawimy jej elastyczność, zminimalizujemy zmarszczki i rany oraz powstrzymamy proces starzenia się skóry.
Olejek świetnie sprawdza się w działaniach przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych.
 

Stosowanie

 
Można stosować bezpośrednio na skórę przed nałożeniem kremu lub jako dodatek do kremu, balsamu czy serum.
Jest bardzo wydajnym olejem, już 2-3 krople oleju z opuncji figowej wystarczą na jednorazową pielęgnację twarzy.
Zalecane jest delikatne wmasowywanie lub wklepywanie olejku.
Polecamy również stosować olej w połączeniu z Kwasem Hialuronowym z manufaktury kosmetycznej ponieważ to połączenie wpłynie bardzo korzystnie na Naszą skórę
owoce opuncji figowej
 

Dane technologiczne

 
Olej z Opuncji Figowej - Nasion
INCI: Opuntia Ficus Indica Seed Oi
Barwa: żółta z odcieniem zieleni
Smak: Owoce słodkie, lekko kwaskowy posmak
 
Zalecane jest przechowywanie w chłodnym, suchym, zacienionym miejscu.
Dodaj komentarz