Konopny olej

Konopie

to rodzaj roślin z rodziny konopiowatych, z którego wydzielono 3 gatunki: Konopie indyjskie (Cannabis indica), Konopie dzikie (Cannabis ruderalis) oraz Konopie siewne (Cannabis sativa). Te pierwsze, okryte złą sławą, kojarzone są głównie z ich działaniem narkotycznym, jednak Konopie siewne jest go pozbawione. Dzięki temu może być i jest uprawiane, dostarczając cennych włókien oraz nasion. Z nasion Konopi siewnej pozyskuje się znakomity olej o zastosowaniu kosmetycznym oraz dietetycznym.

Olej konopny jest stosowany w Chinach, zarówno w celach dietetycznych jak i medycznych, od przeszło 3000 lat. Także w Europie zachodniej oraz Ameryce północnej staje się coraz popularniejszy, zdobywając uznanie dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym oraz pielęgnującym, kosmetycznym.

Stosowanie

Olej konopny stosowany jest szczególnie chętnie ze względu na jego właściwość łagodzenia przebiegu egzemy, AZS, łuszczycy. Zainteresowanie olejem w krajach zachodnich wzrosło szczególnie wraz z publikacją bardzo obiecujących wyników badań, przeprowadzonych na przyszpitalnym Uniwersytecie w Kuopio w Finlandii. Dowiedziono wówczas, że olej konopny nie tylko łagodzi przebieg egzemy, ale także redukuje transepidermalną utratę wody (TEWL), poprawia jakość warstwy lipidowej, redukuje suchość skóry i swędzenie. Właściwości te przekładają się wprost na poprawę stanu skóry osób dotkniętych AZS, ale także osób zdrowych.

Olej konopny ma pozytywny wpływ także na włosy i skórę głowy oraz paznokcie. Wzmacnia je i odżywia. Łagodzi swędzenie.

Olej konopny charakteryzuje bardzo korzystny, zbilansowany profil kwasów tłuszczowych oraz wysoka zawartość witamin D oraz A i E.

Olej konopny jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry normalnej oraz tłustej. Szybko się wchłania, nie pozostawiając wrażenia tłustości na skórze. Może być używany zarówno bezpośrednio na skórę, włosy i paznokcie, jak i jako komponent kosmetyków pielęgnujących i oczyszczających: balsamów, kremów, lotionów, olejków myjących czy mydełek. Ze względu na niską temperaturę krzepnięcia polecany jest jako baza olejowa dla kosmetyków na zimę.

Opracowano na podstawie: 1) Callaway J., Schwab U., Harvima I., Halonen P., Mykkanen O., Hyvonen P., Jarvinen T.: Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis, Journal of Dermatological Treatment, 2005, 16: 87–94.

Komentarze  
+1 #1 Ola 2018-06-01 19:28
Olej konopny jest super. Mam AZS na skórze głowy i ten olej mi ratuje życie. Przestaje mnie swędzieć skóra głowy oraz łagodzi objawy tej zarazy :( Polecam.
Cytować
Dodaj komentarz