Olej jojoba - właściwości

Olej Jojoba (Simmondsia Chinensis Seed Oil) to płynny wosk pochodzenia roślinnego, uzyskiwany z nasion Krzewu Jojoba. Właśnie ze względu na jego ciekłą postać Wosk Jojoba nazywa się na ogół Olejem Jojoba.

Olej Jojoba jest niezwykle cennym surowcem kosmetycznym oraz specyficznym surowcem spożywczym – ma tę cechę, że jest całkowicie niestrawny, ale jak najbardziej jadalny. Ze względu na tę cechę bywa stosowany w dietach nastawionych na redukcję wagi – jest bardzo dobrym olejem do smażenia, który ze względu na swą całkowitą niestrawność nie dostarcza organizmowi ludzkiemu żadnych kalorii.

Olej Jojoba został odkryty dla przemysłu kosmetycznego, kiedy to zaprzestano pozyskiwania do tych celów oleju wielorybiego. Okazało się, że Olej Jojoba posiada właściwości zbliżone do tych, dla których olej wielorybi był tak bardzo pożądany. Wkrótce potem okazało się, że Olej Jojoba nie tylko znakomicie zastępuje tłuszcz wielorybi, ale jest pod wieloma względami od niego lepszy.

Właściwości kosmetyczne

W kosmetyce Olej Jojoba wykorzystywany jest do produkcji mleczek, kremów i maseczek do twarzy i ciała, maseczek do włosów, olejków do kąpieli, olejków do masażu oraz do demakijażu a nawet perfum, jako nośnik zapachu. Jest niezwykle popularny nie tylko ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dodany do kosmetyku zagęszcza go, oraz przedłuża trwałość innych, mniej stabilnych olei roślinnych. Jest stosowany także bezpośrednio, w postaci nierozcieńczonej. Olej Jojoba nie uczula, nie podrażnia i nie jest komedogenny (nie zatyka porów).

Olej Jojoba jest bardzo dobrze wchłaniany przez skórę. Wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego. Natłuszcza, nawilża i reguluje wydzielanie sebum (łoju ludzkiego). Posiada działanie przeciwbakteryjne. Dzięki tym właściwościom jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej. Przyspiesza gojenie się ran, poparzeń słonecznych i podrażnień. Posiada naturalny filtr przeciwsłoneczny o SPF równym 4. Zapobiega powstawaniu rozstępów w czasie ciąży i przy intensywnym wzroście. Stosowany na włosy i skórę głowy wspomaga walkę z łupieżem. Hamuje wypadanie włosów i zmniejsza ich przetłuszczanie.

Dane technologiczne

W temperaturze pokojowej Olej Jojoba ma postać charakterystyczną dla większości olei. Jest lekko gęstawą cieczą o złotawej barwie. W warunkach chłodniczych, tj. poniżej 8 °C tężeje, ale po ponownym ogrzaniu odzyskuje swoją pierwotną, oleistą postać. Zapach naturalnego Oleju Jojoba jest delikatny, ale wyczuwalny. Może kojarzyć się z zapachem smażonych orzechów.

Olej Jojoba należy do olejów bardzo trwałych. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez bardzo długi czas. Jak wszystkie oleje naturalne powinien być jednak chroniony przed światłem i wilgocią, tak więc należy przechowywać go w nieprzeźroczystym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w miejscu nie narażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Dodaj komentarz