Manufakturakosmetyczna - Kosmetyka prawdziwie naturalna

Węgiel aktywowany

W ofercie Manufaktury Kosmetycznej posiadamy na dzień dzisiejszy dwa rodzaje węgla aktywnego.

Wegiel aktywny

Węgiel aktywny

występujący również pod nazwą węgiel aktywowany.
Uzyskiwany jest w procesie spalania z takich surowców jak drewno, węgiel kamienny, węgiel brunatny czy torf w temperaturze 600-650 °C.
Surowce te zawierają węgiel pierwiastkowy główny składnik węgla aktywnego. Następnie surowiec poddawany jest jeszcze klasyfikacji ziarnowej i procesowi odpylania czyli czyszczeniu i oddzielania sadzy, popiołu i innych zanieczyszczeń.
 
 

Węgiel aktywny z bambusa

Liscie bambusa

Węgiel aktywny z bambusa to węgiel, który powstał w wyniku spalania łodyg bambusa. Do celów kosmetycznych uprawiany jest na specjalnych plantacjach, na których nie stosuje się środków chemicznych.
Węgiel aktywny powstający w wyniku procesu spalenia bambusa przebiega w temperaturze powyżej 1000°C.
Następnie węgiel jest kruszony, rozdrabniany do postaci bardzo drobnego, czarnego proszku, pyłu węglowego.
Surowiec ten charakteryzuje się porowatością i dużą powierzchnią absorpcyjną czyli zdolnością do pochłaniania toksyn i zanieczyszczeń.
Dzięki tej zdolności jest świetnym składnikiem kosmetycznym stosowanym w produktach do pielęgnacji skóry, włosów i zębów ponieważ posiada również właściwości wybielające szkliwo.

Węgiel aktywny jest to składnik szczególnie polecany w pielęgnacji cery tłustej, zanieczyszczonej i trądzikowej. W połączeniu z olejami, glinkami, żelami i innymi surowcami kosmetycznymi stanowi bardzo cenny składnik do codziennej pielęgnacji.
Coraz częściej staje się składnikiem wielu produktów kosmetycznych takich jak maseczki, peelingi, mydła, pasty do zębów i szampony.
 

Już wkrótce w naszym dziale Przepisy znajdziecie parę prostych i sprawdzonych przepisów z zastosowaniem węgla aktywnego.

 

 

Opuncja figowa

Opuncja figowa (opuntia ficus-indica)

 
kwiaty opuncji figowej
Opuncja figowa jest rośliną kaktusem pochodzącą z głównie z Ameryki Północnej i Południowej, ale też szeroko rozpowszechniona w Australii oraz obszarach basenu Morza Śródziemnego.
Na dzień dzisiejszy występuje około 200 gatunków opuncji figowej.
Opuncja figowa (opuntia ficus) ma duże żółte lub pomarańczowo-czerwone kwiaty.
Na dorosłych roślinach zaczynają rozwijać się owoce, które mają najczęściej żółte lub pomarańczowe barwę.
Te smaczne słodkie owoce z lekkim posmakiem kwaskowym, o żółtej, czerwonej lub różowej barwie zawierają liczne witaminy i minerały, dlatego znajdują zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym. Spożywa się jako surowy owoc lub przetworzone w postaci napojów i przetworów.
Olej z opuncji figowej wytwarzany jest z wysuszonych nasion znajdujących się w pestce.
Jest to proces czasochłonny i kosztowny dlatego olej z opuncji figowej jest jednym z droższych na rynku olei roślinnych.
 
kaktus opuncji figowej

Właściwości kosmetyczne

Olej z opuncji figowej jest bardzo szybko wchłanialny przez wszystkie rodzaje skór.
Drogocenny zamiennik do tradycyjnych preparatów i kremów.
Zalecany do pielęgnacji wszystkich części ciała w tym twarzy włącznie z okolicami oczu.
Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych, witaminę E, organiczne związane minerały i aminokwasy. Bogate w wapń, fosfor i witaminę C.
 
Olej z opuncji figowej bardzo dobrze się wchłania.
Ma ogromne działanie odżywcze, kojące, nawilżające, regenerujące i zabliźniające rany.
Przywraca skórze elastyczność, jędrność, żywotność i blask.
Po użyciu olejku z opuncji skóra staje się gładka, miękka bez efektu tłustego błyszczenia.
Dzięki stosowaniu olejku z opuncji figowej opóźnimy starzenie się skóry, poprawimy jej elastyczność, zminimalizujemy zmarszczki i rany oraz powstrzymamy proces starzenia się skóry.
Olejek świetnie sprawdza się w działaniach przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych.
 

Stosowanie

 
Można stosować bezpośrednio na skórę przed nałożeniem kremu lub jako dodatek do kremu, balsamu czy serum.
Jest bardzo wydajnym olejem, już 2-3 krople oleju z opuncji figowej wystarczą na jednorazową pielęgnację twarzy.
Zalecane jest delikatne wmasowywanie lub wklepywanie olejku.
Polecamy również stosować olej w połączeniu z Kwasem Hialuronowym z manufaktury kosmetycznej ponieważ to połączenie wpłynie bardzo korzystnie na Naszą skórę
owoce opuncji figowej
 

Dane technologiczne

 
Olej z Opuncji Figowej - Nasion
INCI: Opuntia Ficus Indica Seed Oi
Barwa: żółta z odcieniem zieleni
Smak: Owoce słodkie, lekko kwaskowy posmak
 
Zalecane jest przechowywanie w chłodnym, suchym, zacienionym miejscu.

Rokitnik

Rokitnik to roślina o krzaczastym pokroju, porastająca rozległe obszary Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. Dotychczas sklasyfikowano 7 gatunków tego rodzaju. Polskim przedstawicielem Rokitnika jest Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides).

Najcenniejszą częścią rośliny są jej owoce, żółto-pomarańczowe, okrągłe, soczyste i aromatyczne. Owoce Rokitnika są jadalne a ich właściwości odżywcze, kosmetyczne oraz farmakologiczne były znane i wykorzystywane już w starożytności. Tradycyjna medycyna indyjska stosuje je jako składnik receptur w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, dolegliwości reumatycznych czy zapalenia płuc.

W tradycyjnej medycynie ludowej owoce Rokitnika oraz wyciśnięty z nich sok stosowano, ze względu na wysoką zawartość witamin i innych substancji biologicznie aktywnych, jako panaceum na brak apetytu, szkorbut czy anemię.

Owoce Rokitnika

zawierają znaczne ilości witaminy C (nawet do 2500mg na 100g świeżych owoców), witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas foliowy), cenne polifenole, w tym rutynę, a także rozpuszczalną w tłuszczach witaminę E oraz liczne karotenoidy (karoten, luteina, likopen).

Bardzo chętnie stosowanym produktem pozyskiwanym z owoców Rokitnika, zarówno w celach spożywczych jak i kosmetycznych, jest olej. Owoce Rokitnika, w zależności od gatunku, miejsca występowania roślin oraz warunków pogodowych w danym roku zawierają go od 2% do 21%.

Olej z owoców Rokitnika

wyróżnia niezwykle rzadki w królestwie roślin profil kwasów tłuszczowych, który sprawia że olej ten wykazuje bardzo dobrą zdolność penetracyjną.

Warto zaznaczyć, że olej można pozyskiwać nie tylko z owoców, ale także z nasion Rokitnika. Olej pozyskiwany z nasion nie posiada jednak wszystkich dobroczynnych charakterystyk oleju z owoców.

Olej z owoców Rokitnika wzmacnia system odpornościowy, chroni przed wrzodami żołądka, wspomaga leczenie dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.

Olej z owoców Rokitnika jest także cennym olejem kosmetycznym. Łagodzi dysfunkcje skóry, wspomaga gojenie się ran. Olej wykazuje działanie antyoksydacyjne, proregeneracyjne, kojące i antybakteryjne. Zawarte w nim związki stymulują metabolizm i tworzenie się kolagenu, stanowią naturalny czynnik antystarzeniowy.

Z racji na zawartość specyficznych antyoksydantów, w tym flawonoidów, olej ogranicza powstawanie rumienia. Znajduje zastosowanie w leczeniu i łagodzeniu przebiegu stanów zapalnych, uszkodzeń popromiennnych, oparzeń, odmrożeń, odleżyn, źle gojących się ran, wyprysków, łuszczycy, tocznia rumieniowatego, AZS.

Olej z owoców Rokitnika, ze względu na intensywny, mocno pomarańczowy kolor, charakterystyczny dla karotenoidów, stosowany jako dodatek do kremów nadaje skórze ładny, brzoskwiniowy kolor, tuszuje bielactwo. Z tego też względu olej ten nie jest polecany do pielęgnacji skóry z licznymi przebarwieniami.

Olej ten stosowany jest także w pielęgnacji włosów. Nawilża je i natłuszcza, działa przeciwłupieżowo, spowalnia proces łysienia.

Ze względu na właściwości koloryzujące zaleca się stosowanie oleju w rozcieńczeniu, w stężeniu do 20%, jako dodatek do kremów, emulsji, mleczek czy innych olejów.

Opracowano na podstawie: 1) Sikora M., Podsędek A., Graczykowska M., Krzciuk J.: Rokitnik (Hippophae) – cenny surowiec preparatów kosmetycznych, Polish Journal of Cosmetology, 2/2014.

Konopny olej

Konopie

to rodzaj roślin z rodziny konopiowatych, z którego wydzielono 3 gatunki: Konopie indyjskie (Cannabis indica), Konopie dzikie (Cannabis ruderalis) oraz Konopie siewne (Cannabis sativa). Te pierwsze, okryte złą sławą, kojarzone są głównie z ich działaniem narkotycznym, jednak Konopie siewne jest go pozbawione. Dzięki temu może być i jest uprawiane, dostarczając cennych włókien oraz nasion. Z nasion Konopi siewnej pozyskuje się znakomity olej o zastosowaniu kosmetycznym oraz dietetycznym.

Olej konopny jest stosowany w Chinach, zarówno w celach dietetycznych jak i medycznych, od przeszło 3000 lat. Także w Europie zachodniej oraz Ameryce północnej staje się coraz popularniejszy, zdobywając uznanie dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym oraz pielęgnującym, kosmetycznym.

Stosowanie

Olej konopny stosowany jest szczególnie chętnie ze względu na jego właściwość łagodzenia przebiegu egzemy, AZS, łuszczycy. Zainteresowanie olejem w krajach zachodnich wzrosło szczególnie wraz z publikacją bardzo obiecujących wyników badań, przeprowadzonych na przyszpitalnym Uniwersytecie w Kuopio w Finlandii. Dowiedziono wówczas, że olej konopny nie tylko łagodzi przebieg egzemy, ale także redukuje transepidermalną utratę wody (TEWL), poprawia jakość warstwy lipidowej, redukuje suchość skóry i swędzenie. Właściwości te przekładają się wprost na poprawę stanu skóry osób dotkniętych AZS, ale także osób zdrowych.

Olej konopny ma pozytywny wpływ także na włosy i skórę głowy oraz paznokcie. Wzmacnia je i odżywia. Łagodzi swędzenie.

Olej konopny charakteryzuje bardzo korzystny, zbilansowany profil kwasów tłuszczowych oraz wysoka zawartość witamin D oraz A i E.

Olej konopny jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry normalnej oraz tłustej. Szybko się wchłania, nie pozostawiając wrażenia tłustości na skórze. Może być używany zarówno bezpośrednio na skórę, włosy i paznokcie, jak i jako komponent kosmetyków pielęgnujących i oczyszczających: balsamów, kremów, lotionów, olejków myjących czy mydełek. Ze względu na niską temperaturę krzepnięcia polecany jest jako baza olejowa dla kosmetyków na zimę.

Opracowano na podstawie: 1) Callaway J., Schwab U., Harvima I., Halonen P., Mykkanen O., Hyvonen P., Jarvinen T.: Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis, Journal of Dermatological Treatment, 2005, 16: 87–94.

Olej jojoba - właściwości

Olej Jojoba (Simmondsia Chinensis Seed Oil) to płynny wosk pochodzenia roślinnego, uzyskiwany z nasion Krzewu Jojoba. Właśnie ze względu na jego ciekłą postać Wosk Jojoba nazywa się na ogół Olejem Jojoba.

Olej Jojoba jest niezwykle cennym surowcem kosmetycznym oraz specyficznym surowcem spożywczym – ma tę cechę, że jest całkowicie niestrawny, ale jak najbardziej jadalny. Ze względu na tę cechę bywa stosowany w dietach nastawionych na redukcję wagi – jest bardzo dobrym olejem do smażenia, który ze względu na swą całkowitą niestrawność nie dostarcza organizmowi ludzkiemu żadnych kalorii.

Olej Jojoba został odkryty dla przemysłu kosmetycznego, kiedy to zaprzestano pozyskiwania do tych celów oleju wielorybiego. Okazało się, że Olej Jojoba posiada właściwości zbliżone do tych, dla których olej wielorybi był tak bardzo pożądany. Wkrótce potem okazało się, że Olej Jojoba nie tylko znakomicie zastępuje tłuszcz wielorybi, ale jest pod wieloma względami od niego lepszy.

Właściwości kosmetyczne

W kosmetyce Olej Jojoba wykorzystywany jest do produkcji mleczek, kremów i maseczek do twarzy i ciała, maseczek do włosów, olejków do kąpieli, olejków do masażu oraz do demakijażu a nawet perfum, jako nośnik zapachu. Jest niezwykle popularny nie tylko ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dodany do kosmetyku zagęszcza go, oraz przedłuża trwałość innych, mniej stabilnych olei roślinnych. Jest stosowany także bezpośrednio, w postaci nierozcieńczonej. Olej Jojoba nie uczula, nie podrażnia i nie jest komedogenny (nie zatyka porów).

Olej Jojoba jest bardzo dobrze wchłaniany przez skórę. Wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego. Natłuszcza, nawilża i reguluje wydzielanie sebum (łoju ludzkiego). Posiada działanie przeciwbakteryjne. Dzięki tym właściwościom jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej. Przyspiesza gojenie się ran, poparzeń słonecznych i podrażnień. Posiada naturalny filtr przeciwsłoneczny o SPF równym 4. Zapobiega powstawaniu rozstępów w czasie ciąży i przy intensywnym wzroście. Stosowany na włosy i skórę głowy wspomaga walkę z łupieżem. Hamuje wypadanie włosów i zmniejsza ich przetłuszczanie.

Dane technologiczne

W temperaturze pokojowej Olej Jojoba ma postać charakterystyczną dla większości olei. Jest lekko gęstawą cieczą o złotawej barwie. W warunkach chłodniczych, tj. poniżej 8 °C tężeje, ale po ponownym ogrzaniu odzyskuje swoją pierwotną, oleistą postać. Zapach naturalnego Oleju Jojoba jest delikatny, ale wyczuwalny. Może kojarzyć się z zapachem smażonych orzechów.

Olej Jojoba należy do olejów bardzo trwałych. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez bardzo długi czas. Jak wszystkie oleje naturalne powinien być jednak chroniony przed światłem i wilgocią, tak więc należy przechowywać go w nieprzeźroczystym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w miejscu nie narażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Produkty powiązane

mail: kontakt@manufakturakosmetyczna.pl

siedziba: Kleczewska 32/2, 01-826 Warszawa

tel: 516 410 345