Kwas Laktobionowy

Brak
(4 opinie klienta)

Od: 10,00 

Opis

Kwas laktobionowy

INCI: Lactobionic Acid
Kwas laktobionowy to prawdziwa rewolucja na rynku kosmetycznym ponieważ jest łagodniejszy i bardzo dobrze przyswajany przez skórę nie powodując przy okazji świądu, zaczerwień i podrażnień.

Właściwości Kwasu laktobionowego

Głównym zadaniem kwasu jest wspomaganie procesu złuszczania naskórka, aktywacja komórek do produkcji włókien kolagenowych oraz wspomaganie wiązania i zatrzymywania wody w komórkach, dzięki czemu skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna.
Działa łagodząco oraz przeciwzapalnie, złuszcza na zrogowaciałą skórę, regeneruje stan skóry właściwej i naskórka, odbudowuje barierę ochronną skóry i wpływa na jej odnowę.
Kwas laktobionowy może być stosowany zarówno jako kosmetyk pielęgnacyjny oraz jako lekarstwo w przypadku chorób dermatologicznych.
Najważniejsze, iż nie ma przeciwwskazań do stosowania preparatów z kwasem laktobionowym przy jednoczesnym leczeniu sterydami.
Bardzo dużym plusem jest to, że kwas nie wykazuje działania fotouczulającego, dzięki czemu możemy stosować go przez cały rok niezależnie od aury i pory roku.
Ważnym atutem kwasu jest również to, iż jest on silnym antyoksydantem, dzięki czemu stosując kwas laktobionowy mamy zapewniona ochronę skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Jest polecany w szczególności do:
– atopowego zapalenia skóry
– trądziku różowatego
– łojotokowego zapalenia skóry
– wyprysków kontaktowych
Również świetnie sprawdza się na tzw. Pajączki naczynkowate.

Zastosowanie

Sugerowane stężenie w formułach kosmetycznych 5%-10% pH roztworu 5% to około 3,5 natomiast przy 10% spadnie do 3,0.
Najprostszą metoda użytku kwasu to tonik z kwasem laktobionowym.
Kwas laktobionowy rozpuszczamy w wodzie lub w wodzie z hydrolatem bądź w samym hydrolacie.
Można również stosować kwas jako peeling jednak zalecamy użyć do tego zabiegu mniejszego stężenia.

Kwas przynależy do grupy polihydroksykwasów PHA, otrzymywany jest z cukru mlecznego, laktozy, w sklepie Manufaktury Kosmetycznej oferowany jest w postaci drobnych kryształków, które bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie lub hydrolatach, które dostępne są również w naszym sklepie.

Mimo samych zalet kwasu laktobionowego i jego bezpieczeństwa zalecamy zrobić test na małym obszarze skóry aby sprawdzić czy nie powoduje reakcji alergicznej.
Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą Manufaktury Kosmetycznej

4 opinie dla Kwas Laktobionowy

  1. opinia z poprzedniej wersji sklepu

  2. opinia z poprzedniej wersji sklepu

  3. opinia z poprzedniej wersji sklepu

  4. opinia z poprzedniej wersji sklepu

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Kwas Laktobionowy

Kwas Laktobionowy

Dodaj do koszyka