Alkohol Cetylowy

(2 opinie klienta)

Od: 5,00 

Alkohol cetylowy (INCI: Cetyl Alcohol) jest stabilizatorem emulsji, dodawanym do kremów, balsamów, mleczek i odżywek do włosów w celu poprawy stabilności i zwiększenia gęstości. Dodany do szamponu do włosów pełni funkcję stabilizatora piany. Alkohol cetylowy poprawia także odczucia towarzyszące aplikacji kosmetyku na ciele. Kosmetyki z dodatkiem alkoholu cetylowego lepiej się rozprowadzają oraz równomierniej wchłaniają.

Opis

Alkohol cetylowy dodany do maseł kosmetycznych podnosi temperaturę topnienia, zaś woskom nadaje charakterystyczną puszystość i lekkość. Dodatkowo, alkohol cetylowy nawilża, wygładza i zmiękcza skórę i włosy. Jest często używany w roli czynnika nawilżającego i wygładzająceg w odżywkach do włosów. Wbrew nazwie, alkohol cetylowy nie wysusza i nie podrażnia – działanie wysuszające wykazują tylko niektóre alkohole, w tym dobrze wszystkim znany alkohol etylowy.

Alkohol cetylowy jest ciałem stałym – ma formę białawych granulków lub płatków. Nie rozpuszcza się w wodzie. Dodajemy go do fazy tłuszczowej kosmetyków, w której rozpuszcza się po podgrzaniu. Alkohol cetylowy rozpuszcza się w temperaturze około 50°C.

Zalecane stężenie alkoholu cetylowego w gotowym kosmetyku to 0,5 do 5%. Zastosowany w ilościach powyżej 5% sprawi, że krem stanie się suchy i woskowaty. HLB alkoholu cetylowego wynosi 2.

2 opinie dla Alkohol Cetylowy

  1. opinia z poprzedniej wersji sklepu

  2. opinia z poprzedniej wersji sklepu

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Alkohol Cetylowy

Dodaj do koszyka