Skwalan z oliwek

skwalan-z-oliwek
Nie głosowano
15,00 PLN
Pojemność:

Skwalan naturalny z oliwek

INCI: SQUALANE
skwalan naturalnySkwalan z oliwek to emolient dedykowany do tworzenia kosmetyków domowych wedle własnych receptur. Produkt ten pochodzi w 100% z oleju z oliwek, dlatego idealnie sprawdza się w recepturach kosmetyków naturalnych.
Skwalan posiada przede wszystkim działanie nawilżające, w związku z czym przeznaczony jest do kosmetyków o funkcji ujędrniającej, przeciwzmarszczkowej, zapobiegających przed wysychaniem.
 
Skwalan naturalny ma bardzo delikatny znikomy zapach, dzięki czemu nie zmienia woni produktów pielęgnacyjnych. Stabilność skwalanu z oliwek, wynikająca z odporności na utlenianie, sprawia, że produkty, do których został wykorzystany, nie tracą na właściwościach wraz z upływającym czasem.
 
Technologicznie skwalan naturalny jest bardzo prosty w obsłudze, rozpuszcza się zarówno w oleju, jak i w wodzie. Może być wykorzystywany w recepturach produktów do pielęgnacji nie tylko skóry, ale również włosów.
 

WŁAŚCIWOŚCI SKWALANU

Skwalan z oliwek ma zdolność do bardzo szybkiego wchłaniania się, nie pozostawia uczucia lepkiej skóry, poza tym charakteryzuje się bardzo niskim stopniem komedogenności, co oznacza, że nie zatyka porów, pozwalając na ich naturalne funkcjonowanie, bez ryzyka wystąpienia zmian trądzikowych i zaskórników. Działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne Skwalanu pozwala na dodatkowe zabezpieczenie skóry przed powstawaniem nieestetycznych zmian.
skwalan oliwka
Bliźniacza, jednak niestabilna forma skwalanu, czyli - skwalen, jest składnikiem ludzkiego sebum wydzielanego przez gruczoły łojowe, dlatego związek ten jest naturalnie traktowany przez komórki naszej skóry.
Bardzo szybko się wchłania, pozwalając na efektywniejszy transport innych składników kosmetycznych zawartych w produktach do pielęgnacji skóry, szczególnie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E.

Tak samo jak skwalen, również skwalan pozostawia na skórze delikatny film, który chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym UV.
Działanie zmiękczające skwalanu z oliwek sprawia, że produkty, które zawierają ten składnik w swojej recepturze, pozostawiają skórę niezwykle gładką po pielęgnacji. Takie kosmetyki będą doskonałe do naturalnej pielęgnacji skóry pięt, dłoni oraz łokci, ułatwiając redukcję nadmiernie zrogowaciałego naskórka.
 
Działanie przeciwzmarszczkowe to wynik przede wszystkim zachowania odpowiedniej ilości wody w komórkach za pomocą skwalanu. Produkt ten zabezpiecza komórki przed utratą wody, która nie tylko czyni je mechanicznie jędrniejszymi, ale również jest środowiskiem procesów biologicznych niezbędnych do produkcji między innymi włókien kolagenowych.

Skóra, która pielęgnowana jest produktami zawierającymi skwalan z oliwek, zabezpieczona jest również przed wolnymi rodnikami, ponieważ skwalan działa jak przeciwutleniacz, dzięki czemu skóra pozostaje na dłużej młoda i pełna zdrowego kolorytu.

Skwalan z oliwek doskonale wspomaga pielęgnację włosów długich i zniszczonych. Ma on zdolność do uszczelniania łusek łodygi włosa, dzięki czemu stają się one gładkie i lśniące, a także bardziej odporne na łamanie. Gładkie włosy są znacznie podatniejsze na rozczesywanie, co szczególnie przydaje się w pielęgnacji bardzo długich włosów o tendencji do plątania. Uszczelnienie łusek łodyg włosów pozwala również zabezpieczyć je przed zewnętrznymi czynnikami środowiskowymi, na które wystawiamy je w trakcie stylizacji. Korzystanie z produktów do włosów zawierających skwalan stanowi najlepsze zabezpieczenie dla osób, które często używają suszarki, prostownicy lub lokówki.
 

ZASTOSOWANIE SKWALANU

skwalan oliwaSkwalan z oliwek można stosować bezpośrednio na oczyszczoną skórę ciała oraz twarzy. Jednak ze względu na zwiększenie efektywności transportu innych składników kosmetycznych warto dodać do niego inne produkty. Zawartość skwalanu w kosmetykach może wynosić od 5 do 100%.
Skwalan z oliwek w postaci oleju należy wymieszać z innymi składnikami odżywki do włosów lub balsamu do ciała. Z łatwością można również za jego pomocą stworzyć maskę do włosów lub maseczkę na twarz o właściwościach przeciwzmarszczkowych, odmładzających lub nawilżających.
 
Skwalan z oliwek można stosować do każdego typu cery, od młodzieńczej, zmagającej się z trądzikiem lub przebarwieniami potrądzikowymi, do dojrzałej, wymagającej zabezpieczenia przed powstającymi zmarszczkami. Skwalan przynosi również korzyści pielęgnacyjne skórze suchej, poprzez jej nawilżenie, jak i tłustej, w której, w wyniku niskiego stopnia komedogenności, nie będzie zatykać porów.
 
Skwalan z oliwek można stosować również jako składnik serum pod oczy, pomadek, a nawet utrwalacz do perfum.
 
Więcej informacji o właściwościach i stosowaniu Skwalanu i Skwalenu na naszym Blogu. Zapraszamy!
 
 
Dodaj komentarz