Olej Neem

olej-neem-kosmetyczny
olej-neem-kosmetycznyolej-neem-naturalny
Nie głosowano
11,00 PLN
Pojemność:

Olej z nasion Neem

Olej z nasion Miodii indyjskiej
INCI: AZADIRACHTA INDICA (NEEM) OIL
Olej z Neem pozyskiwany jest z nasion drzewa Miodii indyjskiej. Inna nazwa dlatego produktu to olej margosa. Wykorzystywany jest on w produktach służących pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów. W Indiach oraz medycynie ajuwerdyjskiej, wszystkie części Miodii są wykorzystywane i cenione za właściwości kosmetyczne i lecznicze.
 

WŁAŚCIWOŚCI

Najbardziej cenioną właściwością Oleju Neem jest zdolność dogłębnego nawilżania. Jego zastosowanie na przesuszoną skórę może zapobiec jej pękaniu i podrażnieniom, natomiast wykorzystanie oleju w rejonach zdrowej skóry może zapobiec powstawaniu przesuszeń. Liczne kwasy tłuszczowe obecne w składzie oleju neem pozwalają nawilżyć skórę również w jej głębszych warstwach.
olej neem
Odpowiednie nawilżenie komórek skóry pozwala na uzyskanie skóry jędrnej i elastycznej, znacznie mniej narażonej na uszkodzenia i pęknięcia.
Nawilżona i jędrna skóra jest pierwszym krokiem do zredukowania widoczności, a także powstawania zmarszczek. Skóra, dzięki regularnemu zastosowaniu oleju Neem, będzie prezentować się znacznie młodziej.
W skład tego cennego oleju wchodzi również wiele substancji przeciwutleniających, które chronią skórę przed procesem starzenia się jej komórek. Jest to efekt zmiatania destrukcyjnie działających wolnych rodników przez antyutleniacze. Olej neem w związku z tym ma podwójne właściwości przedłużające młody wygląd skóry.
 
Odpowiednie nawilżenie, a także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oleju Neem są wykorzystywane również w produktach przeznaczonych do walki z łupieżem oraz zapobiegających jego nawrotowi. Olej Neem pozwala na przywrócenie właściwego pH skóry głowy, a także regenerację i odbudowę jej komórek. Poprzez oczyszczenie skóry głowy, odżywienie cebulek włosa, a także eliminację szkodliwych czynników takich jak stany zapalne i drobnoustroje, olej z nasion neem poprawia kondycję włosów. Dzięki regularnemu zastosowaniu oleju z nasion Neem, włosy stają się mocniejsze i przyspiesza tempo wzrostu.
 
Olej Neem zawiera składniki przeciwdziałające nadmiernej syntezie barwnika skóry - melaniny, z tego względu ma działanie rozjaśniające i rozświetlające, a także przeciwdziała powstawaniu przebarwień. Skóra po zastosowaniu oleju z Neem charakteryzuje się świeżym wyglądem, a także równomiernym kolorytem.
 
Działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe oleju Neem wykorzystywane jest w pielęgnacyjnej formie wspierania terapii efektów trądziku, egzemy, atopowego zapalenia skóry, grzybic, a także łuszczycy.
 

ZASTOSOWANIE

Olej Neem można stosować zarówno bezpośrednio na skórę i włosy, jak i pośrednio w formie dodatku do innych kosmetyków domowych wykonanych według domowej receptury, można go także z powodzeniem dodać do gotowych produktów zakupionych w sklepie, w celu wzbogacenia ich właściwości.
 
Podczas stosowania oleju z nasion Neem bezpośrednio na skórę należy wcześniej zadbać o jej oczyszczenie a następnie delikatnie wmasować olej. Do prawidłowego oczyszczenia można wykorzystać jeden z naszych hydrolatów np. hydrolat z jaśminu, które zapewnią dodatkowe nawilżenie skóry. Olej można stosować również bezpośrednio na chorobowo zmienione miejsca.
 
Olej Neem można stosować w celu uzyskania przyspieszonego wzrostu włosów, a także efektów przeciwłupieżowych. Aby to osiągnąć, olej należy regularnie wmasowywać w skórę głowy oraz rozprowadzić na włosach i pozostawiać na noc. Masaż głowy za pomocą oleju Neem można również wykonać na 30 minut przed myciem włosów.
 
Oczywiście kilka kropel oleju z nasion neem można również dodać do posiadanego lub komponowanego samodzielnie szamponu, a następnie podczas mycia pozostawić pianę na kilka minut bez spłukiwania.
Olej Neem w postaci kilku kropel można również dodać do kremów i balsamów przeznaczonych do pielęgnacji zarówno twarzy, jak i całego ciała.
 
Olej Neem ma brązowe zabarwienie i intensywny charakterystyczny zapachu. Poniżej temperatury 23 stopni C zastyga. Zalecamy przechowywanie oleju w chłodnym zacienionym miejscu lub lodówce.
Oleju nie należy stosować do pielęgnacji skóry dziecka i kobiet w ciąży !
 
Dodaj komentarz