Guma Guar

guma guar
Nie głosowano
9,00 PLN
Opakowanie:

Guma guar jest substancją roślinną, pozyskiwaną z bielma roślin motylkowatych rosnących na terenie Indii i Pakistanu. Po połączeniu z wodą tworzy roztwory koloidalne, które charakteryzują się dużą lepkością, dzięki czemu pozyskane kosmetyki stają się gęste.

Guma guar znalazła również zastosowanie jako stabilizator emulsji, zapobiegając rozwarstwianiu się produktów. Jest ona dostępna w postaci bezzapachowego proszku, a dodana już w niewielkiej ilości do kosmetyków wykazuje właściwości istotne dla tekstury wyrobów oraz znaczenia pielęgnacyjnego produktów. Wykorzystywana jest w produkcji szamponów, kremów, a nawet past do zębów.

INCI: CYAMOPSIS TETRAGONOLOBA GUM


WŁAŚCIWOŚCI

Gumę guar cechuje bardzo szybka rozpuszczalność w zimnej wodzie, dzięki czemu jest bardzo łatwa do stosowania w produkcji własnych, naturalnych kosmetyków. Po połączeniu z wodą tworzy bezbarwny koloid o żelowej konsystencji.
Guma guar nie zmienia zabarwienia ani zapachu po wymieszaniu z innymi składnikami, jest bardzo neutralnym dodatkiem, pozwalającym na zwiększenie lepkości i gęstości otrzymanych kosmetyków. Dzięki zwiększaniu lepkości produktów przyczynia się do ich lepszej plastyczności. Produkty z gumą guar są przyjemne w stosowaniu, gładkie, łatwiejsze do wyizolowania z opakowania.
Guma guar jest stabilna chemicznie w szerokim zakresie pH (3-11) oraz niewrażliwa na działanie jonów metali wielowartościowych. Im pH jest wyższe, tym proces żelowania zachodzi szybciej. Doskonale stabilizuje pianę i chroni emulsję przed jej rozwarstwianiem.


W gumie guar znajduje się cenny polisacharyd - galaktomannan, który jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz wykazuje właściwości antywirusowe. Dzięki tym właściwościom guma guar chroni komórki, zapewniając im dłuższą młodość.


Guma guar wykazuje właściwości ściągające, co pozwala na ujędrnienie skóry objętej cellulitem, a tym samym zredukowanie jego objawów.

STOSOWANIE

Guma guar zastosowana w kosmetykach do włosów ułatwia ich późniejsze rozczesywanie. Jest świetnym składnikiem szamponów, masek oraz odżywek do włosów, nadającym im gładkości i blasku.
Dodatek gumy guar do maści sprawia, że są one gęste, nie rozlewają się, można je jednak nadal z łatwością rozprowadzić na skórze.


Dzięki zastosowaniu gumy guar można uzyskać kosmetyki, które nie rozwarstwiają się oraz nie tworzą osadu, co znacznie wpływa na ich trwałość oraz jednolitą konsystencję. Doskonałe połączenie składników za pomocą gumy guar pozwala na ich odpowiednie wymieszanie, a tym samym równomierne rozprowadzanie składników zawartych w produktach do pielęgnacji.
Tworząc film na powierzchni skóry, guma guar doskonale wspomaga w działaniu kosmetyki nawilżające, chroniące przed transepidermalną ucieczką wody ze skóry, oraz zapobiegające działaniu szkodliwych czynników środowiskowych.

 

9,00 PLN

Guma Ksantanowa

Guma Ksantanowa jest znakomitą substancją żelującą i zagęszczającą. Poprawia konsystencję i stabilność kremów czy mleczek a przy tym nawilża i wygładza skórę. Jest produktem naturalnym, całkowicie bezpiecznym dla zdrowia.

8,00 PLN

Guma Arabska

Guma Arabska jest substancją roślinną, pozyskiwaną z soku obecnego w pniu i gałęziach akacji senegalskiej. Charakteryzuje się ona dużą lepkością oraz rozpuszcza się w wodzie. Jest wykorzystywana w celu zagęszczenia produktów kosmetycznych. Zwiększając lepkość kosmetyków, wpływa na stabilność piany.

Dodaj komentarz