Olej Słonecznikowy ORGANIC

Olej Słonecznikowy
Olej SłonecznikowyOlej Słonecznikowy
Nie głosowano
8,00 PLN
Pojemność:

Olej słonecznikowy, nierafinowany, zimnotłoczony ORGANIC
INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

Nierafinowany Olej Słonecznikowy pięknie pachnie, delikatnie, wyraźnie słonecznikowo, przywodząc miłe wspomnienia letniej beztroski, poprawiając tym samym nie tylko stan naszej skóry i urodę, ale także stan ducha. Jest podstawowym olejem naturalnej pielęgnacji holistycznej.

Naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany Olej Słonecznikowy sprawdzi się znakomicie w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. Niedoceniany z powodu niesłusznego kojarzenia go z olejami kuchennymi, jest jednym z najlepszych olejów kosmetycznych, zarówno do zastosowania bezpośredniego jak i do wyrobu lekkich, łatwo wchłaniających się kremów.

Olej SlonecznikowyOlej Słonecznikowy zawiera cenne kwasy tłuszczowe, woski, witaminę E, lecytynę oraz fosfolipidy będące istotnym składnikiem błon komórkowych.
Wzmacnia naturalną barierę ochronną, zmiękcza naskórek i regeneruje. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Nie powoduje powstawania zaskórników, normalizuje wydzielanie sebum.

Olej Słonecznikowy ma szczególne właściwości nawilżające uwarunkowane działaniami jego cennych składników. Odpowiednie nawilżenie skóry przyczynia się do jej wygładzenia, uczucia miękkości, a także redukcji stref łuszczących się i przesuszonych. Delikatna, płynna konsystencja oleju słonecznikowego wpływa na jego proste rozsmarowanie, przyjemne stosowanie oraz brak uczucia tłustej skóry po aplikacji.

WŁAŚCIWOŚCI

Olej słonecznikowy zawdzięcza swoje właściwości komponentom zawartym w jego składzie. Wśród nich wymienia się przede wszystkim kwasy tłuszczowe (będące naturalnym składnikiem ludzkiego sebum), a także minerały i witaminy (w tym witaminę E i A będące naturalnymi przeciwutleniaczami).
Kwasy tłuszczowe obecne w składzie oleju słonecznikowego należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, co oznacza, że muszą być one dostarczane do organizmu z zewnątrz. Wchłanianie tych kwasów tłuszczowych przez komórki, stymulowane jest przez obecność witaminy E (tokoferolu). Połączenie tych komponentów w oleju słonecznikowym zapewnia odpowiednią przyswajalność składników odżywczych przez komórki skóry. Wśród najważniejszych kwasów tłuszczowych obecnych w oleju słonecznikowym wymienia się: kwas linolowy, stearynowy, palmitynowy oraz oleinowy.
Kwas linolowy oraz palmitynowy zatrzymują transepidermalną ucieczkę wody. Oznacza to, że zatrzymują ją one wewnątrz komórek, chroniąc przed przesuszeniem skóry, a w konsekwencji przed jej łuszczeniem. Działają one pozytywnie na pracę gruczołów łojowych, co reguluje produkcję sebum, a także oczyszcza pory, przez co stają się one mniej widoczne. Skóra, dzięki kwasom linolowym oraz palmitynowym, jest zabezpieczona przed powstawaniem zmian trądzikowym oraz zaskórników.
Odpowiednie proporcje kwasu stearynowego oraz palmitynowego wewnątrz oleju słonecznikowego wpływają pozytywnie na zmiękczenie naskórka. Wnikają one w niższe warstwy skóry i dogłębnie ją nawilżają. Skóra staje się miękka.
Obecne w oleju słonecznikowym przeciwutleniacze, czyli witamina A oraz witamina E (tokoferol) są najlepszym naturalnym środkiem działającym skutecznie przeciw starzeniu się skóry. Ma ona zachowaną młodość, ponieważ budujące ją komórki otrzymują ochronę przed wolnymi rodnikami.
 

STOSOWANIE

olej slonecznikowy organicOlej słonecznikowy jest przede wszystkim najlepszym produktem do codziennej ochrony skóry twarzy oraz ciała. Tworząc delikatną warstwę na powierzchni naskórka, nie pozwala na utratę wody, ale także redukuje wpływ zewnętrznych czynników środowiskowych. Pył obecny w zanieczyszczonym powietrzu, a także zbyt niska temperatura, nie są w stanie dotrzeć do głębszych warstw skóry, wywołując negatywny efekt.

Właściwości nawilżające, podyktowane ochroną przed utratą wody, spowodowały, że olej słonecznikowy znalazł zastosowanie w pielęgnacji skóry przesuszonej. Zaleca się go stosować na skórę pięt, łokci, dłoni, aby uzyskać pozytywny efekt ich zmiękczenia oraz redukcji łuszczenia.

Efekt wygładzenia oraz nawilżenia będzie równie skuteczny po zastosowaniu oleju słonecznikowego na całą długość włosów lub ich końcówek.
Dzięki zawartym naturalnym antyoksydantom stosuje się go także w celu zahamowania procesu starzenia się skóry.

Olej Słonecznikowy z Manufaktury Kosmetycznej to naturalny, organiczny, tłoczony na zimno i nierafinowany olej najwyższej jakości, importowany przez nas bezpośrednio od wytwórcy z Australii.

Dodaj komentarz