Skwalen z amarantusa

Skwalen – naturalne bogactwo

Skwalen to wyjątkowa ochronna substancja kosmetyczna która jest węglowodorem trójterpenowym, związkiem naturalnym dla organizmu, wytwarzanym przez organizm ludzki na drodze produkcji cholesterolu z acetylo-CoA. Obecny jest w wielu tkankach organizmu ludzkiego, w tym skórze oraz wydzielinie gruczołów łojowych.

Wlaściwości

Pełni on wiele istotnych funkcji wewnątrz organizmu, jak i na powierzchni skóry, dlatego jego niedostateczne wydzielanie warto uzupełnić z zewnątrz. Jest to składnik prawie wszystkich olejów roślinnych, jednakże największe jego stężenie (od 5 do 8%) zostało udokumentowane w Oleju z Nasion Amarantusa, co znacznie przewyższa jego zawartość w oliwkach.

Do niedawna głównym źródłem skwalenu był olej z wątroby rekinów głębinowych oraz wielorybów. W tej postaci wykorzystywany był on przez rybaków, pochodzących ze Szwecji i Norwegii, w celu przyspieszenia gojenia ran oraz zmniejszenia występowania infekcji. Ze względów etycznych oraz ekologicznych powoli odstępuje się od odzwierzęcych źródeł pozyskiwania skwalenu, dlatego też Olej z Nasion Amarantusa w znaczącym tempie zyskuje na popularności.

W porównaniu z innymi ludzkimi narządami najwięcej skwalenu znajduje się w skórze (14,8mg/100g), jego zawartość w 100g tarczycy, serca i wątroby wynosi kolejno 5,5mg, 2,4mg i 2,1mg. Ludzkie sebum aż w 13% składa się ze skwalenu. Funkcje skwalenu, budującego ludzką wydzielinę łojową, służą przede wszystkim ochronie. Skwalen ma bowiem właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze. Skwalen wykazuje również działanie immunomodulujące, które polega na opsonizacji patogenów, w wyniku adherencji do elementów błon komórkowych oraz osłonek lipidowych patogenów. Eliminując patogeny z powierzchni skóry, skwalen przyczynia się do redukcji infekcji skórnych, a tym samym wpływa na zachowanie gładkiej i zdrowej skóry. Stosowanie produktów bogatych w skwalen redukuje wystąpienie łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz łojotokowego zapalenia skóry.

Skwalen z watroby rekinaSkwalen, wchodzący w skład wydzieliny ludzkich gruczołów łojowych, ma również zdolność dezaktywacji szkodliwych cząstek benzopirenu. Ludzka skóra, szczególnie palaczy oraz osób żyjących w dużych miastach, jest codziennie narażona na wysokie stężenie benzopirenu. Substancja ta znajduje się między innymi w spalinach oraz w dymie papierosowym i przyczynia się do rozwoju nowotworów skóry. Skwalen, otaczając cząstki benzopirenu, nie pozwala na jego oddziaływanie na powierzchni skóry, zapewniając jej ochronę. Wykazano również, że stosowanie skwalenu może nawet o 26% zredukować ryzyko wystąpienia guza nowotworowego w skórze.

Skwalen ma również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapewnia on ochronę przed wolnymi rodnikami tlenowymi, przyczyniającymi się do starzenia skóry. Wpływa on również na ograniczenie utleniania innych lipidów wytwarzanych przez skórę. Natomiast jego utlenione związki na powierzchni skóry stanowią istotny element ochrony przeciw promieniom UV.

Bardzo istotną funkcją skwalenu jest jego działanie nawilżające. Skwalen, jako naturalny emolient, pozytywnie wpływa na ochronę przed transepidermalną ucieczką wody z komórek. W ten sposób przyczynia się do zachowania skóry bogatej w wodę oraz składniki odżywcze. Odpowiednie nawilżenie oraz odżywienie skóry wpływa na jej jędrność oraz sprężystość, a tym samym na redukcję powstawania i widoczności zmarszczek.

Efektem działania skwalenu na powierzchni skóry jest jej natłuszczenie, jednakże bardzo szybko wchłania się on, dzięki czemu nie pozostawia uczucia lepkości. Potwierdzono, że skwalen nie wykazuje działania komedogennego, co oznacza, że nie zatyka on porów, pozwalając na swobodną wymianę powietrza między skórą a środowiskiem zewnętrznym. Efektem zgodności z ludzkim sebum jest również eliminacja możliwości gromadzenia się bakterii wewnątrz zatkanych kanalików gruczołów łojowych.

amarantus kwiatSkwalen okazał się niebywale cenną substancją kosmetyczną, w związku z czym, Olej z Nasion Amarantusa, jako jego najbogatsze etyczne źródło, stał się istotnym produktem w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest on do produkcji maseczek upiększających, produktów wygładzających oraz ochronnych, a także zapobiegającym występowaniu procesów starzenia. Na stronie naszego sklepu znajdą Państwo go w dwóch zimnotoczonych, nierafinowanych postaciach: Olej z Nasion Amarantusa – naturalny, oraz wzbogacony o nowe właściwości zapachowe i odżywcze Olej z Nasion Amarantusa z olejkiem różanym.

Stabilną, nasyconą pochodną Skwalenu jest Skwalan, który powstał w skutek wysycenia wiązań. Jest jego uwodornioną formą, która jest zdecydowanie stabilniejsza. To ciecz bezbarwna i bezzapachowa, substanca nasycona, która ma trwałe działanie i ani tlen, ani promienie UV, nie doprowadzają do jej rozpadu. Dzięki temu bez problemu może być stosowany do użytku zewnętrznego, na skórę twarzy, czy włosy. Więcej informacji na ten temat dostępnych jest w naszym innym  artykule "Skwalan a Skwalen - różnice i podobieństwa"

Bibliografia:

Olej z wątroby rekina jako terapia wspomagająca w atopowym zapaleniu skóry, Roman Nowicki, Wioletta Barańska-Rybak, 2007/312-313

Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych, Anna Kaźmierczak i in., Nowiny Lekarskie 2011/80/3/192-198

Wartość prozdrowotna nasion szarłatu (Amaranthus cruentus L.), Beata Szwejkowska, Stanisław Bielski, Postępy Fitoterapii 2012/4/240-243

Właściwości zdrowotne oleju z rekina, Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek, Przegląd Lekarski 2006/63/4/223-226

Mechanizm działania i zastosowanie kliniczne oleju z wątroby rekina, Natalia Lewkowicz i in., Polski Merkariusz Lekarski 2006/XX/119/568/598-601

Biological Importance and Applications of Squalene and Squalane, Se-Kwon K. i in.:, Advances in

Food and Nutrition Research 2012/65

Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology, Huang ZR, Lin YK, Fang JY. Molecules. 2009/14(1)/540-554

Nasze pozostałe artykuły

 

Dodaj komentarz