Skwalan

Skwalan a Skwalen - różnice i podobieństwa

O skwalanie nie sposób mówić, nie wspominając o skwalenie, o którym już pisaliśmy na blogu Manufaktury Kosmetycznej przy okazji prezentacji oleju z Amarantusa
Skwalan w przeciwieństwie do skwalenu, jest węglowodorem nasyconym, chętnie wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym z uwagi na właściwości nawilżające, ochronne i przeciwstarzeniowe, które mają spełnić marzenie o możliwie najdłuższym zachowaniu młodości. Jako pochodna skwalenu, powstaje w wyniku wysycenia jego podwójnych wiązań. W stanie naturalnym przyjmuje postać cieczy. Obecnie pozyskuje się go głównie z roślin, np. z oliwek lub trzciny cukrowej. W naszej ofercie Skwalan dostępny jest w formie olejku z oliwek.
 
Skwalan i skwalen mają bardzo podobne, wręcz tożsame działanie, jednak skwalan nie ulega rozkładowi, co jest jego niewątpliwą przewagą.
Wraz z upływem lat, obniża się produkcja skwalenu, co powoduje, że należy dostarczać go zewnętrznie i tu ratunkiem okazuje się skwalan roślinny, ze swoją stabilną i nasyconą formą. Atutem skwalanu są bardzo drobne cząsteczki, które mają zdolność głębokiego przenikania w skórę.
 

Skwalan roślinny i jego działanie

Skwalan zaliczany jest do drogich składników kosmetycznych, spotykanych głównie w ekskluzywnych kosmetykach. Jest on bardzo często wykorzystywany w kosmetykach japońskich.
Skwalan to substancja aktywna w postaci bezbarwnego, bezzapachowego i transparentnego olejku, będącego naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, czyli ochronnej warstewki łoju na powierzchni skóry.

Ze względu na swoje bogactwo ma szerokie spektrum działania.
Zaliczany jest do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych.
Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry.
Jako jeden z ważnych elementów sebum, czyli zewnętrznej warstwy lipidowej skóry, zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska.

Skwalan roślinny to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami.
Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu.

Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne.
Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka, o wysokim powinowactwie do lipidowych struktur naskórka, dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.
Skwalan utrwala również zapachy.

Jest to produkt hypoalergiczny, zgodnie z badaniami stosowany nawet w stężeniu 100% nie powoduje podrażnienia skóry.
Należy jednak pamiętać, że aplikowanie skwalanu, będącego częścią sebum, na tłustą lub trądzikową cerę może spowodować nasilenie zmian zapalnych, dalsze zablokowanie porów i możliwe pojawienie się nowych zaskórników oraz pryszczów. W związku z tym preparaty ze skwalanem powinny być używane jedynie przez osoby o suchej, wrażliwej lub normalnej skórze.
 
oliwka

 

Skwalan zastosowanie

Skwalan można używać w czystej postaci poprzez aplikację bezpośrednio na oczyszczoną skórę twarzy.
Doskonale sprawdza się jako emolient w domowej produkcji kosmetyków. Jego niewątpliwą zaletą jest brak pozostawiania tłustego filmu na skórze.

W formułach kosmetycznych skwalan może jednocześnie pełnić funkcję substancji aktywnej, ze względu na pielęgnacyjne właściwości oraz pomocniczej, dzięki zdolności transportu cennych substancji w głąb skóry. Doskonałym prostym pomysłem jest dodawanie kilku kropli skwalanu do ulubionego kremu, balsamu, maseł, mleczek, pomadek do ust, czy serum, by zwiększyć ich skuteczność.
 
Skwalan w połączeniu z żelem hialuronowym stworzy dwufazowy nawilżacz .
Warto pamiętać, że cenne właściwości skwalanu można wykorzystać nie tylko do pielęgnacji skóry, lecz również włosów i paznokci.
 
Ta naturalna substancja świetnie sprawdzi się w roli olejku do wcierania w płytkę paznokciową. Regularnie stosowana zapewni paznokciom wytrzymałość, elastyczność i zdrowy wygląd. Zadba również o optymalne nawilżenie skórek.
 
Skwalan używany w postaci maski na włosy chroni kosmyki przed działaniem wysokich temperatur podczas modelowania, nadaje połysk i regeneruje mikrouszkodzenia struktury łodygi włosa. Warto dodać parę kropli skwalanu do nakładanej na włosy odżywki, by poprawić wchłanialność zawartych w niej aktywnych substancji.
 
Skwalan dostępny w Manufakturze Kosmetycznej jest produktem całkowicie roślinnym, otrzymywanym z oliwy z oliwek. Jest to olejek o niezwykle wysokiej trwałości i stabilności.
 

Bibliografia:

1. Dane techniczne producenta
2. 'Trójterpenoidy w kosmetyce i kosmetologii' B. Bednarczyk-Cwynar, L. Zaprutko; Polish J. of Cosmet. 4/03
3. "Biological Role and Practical Uses of Squalene and Squalane" by Maurice L. Rosenthal
4. Strony internetowe
 
Dodaj komentarz